Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 8 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Sepp Blatter komt met bizarre spijtbetuiging WK 2022 in Qatar

Nu het WK 2022 in Qatar op het punt van beginnen staat en alle zakken allang gevuld zijn, komt voormalig FIFA-baas Sepp Blatter terug op de keuze voor het land waar het wereldkampioenschap voetbal plaatsvindt. Hij heeft ineens spijt.

Het WK 2022 in Qatar staat op het punt van beginnen, maar mensen doen er ook goed aan deze Netflix-documentaire nog even te kijken. Daarin krijgt vooral de FIFA de schuld, terwijl veel andere individuen en partijen vooral Qatar de schuld geven. Maar dat land is slechts de uitvoerder, zij het een zeer dubieuze.

Sepp Blatter: ‘Spijt van WK 2022 in Qatar’

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter zegt spijt te hebben van de keuze voor Qatar voor het WK voetbal 2022. Dat besluit, met name omstreden vanwege schendingen van de mensenrechten in Qatar, is volgens Blatter “een vergissing” gezien “de geringe omvang” van het land. Dat zegt hij in een interview dat dinsdag gepubliceerd is door titels van de Zwitserse mediagroep Tamedia. Juist, hij beweert dat hij de geringe omvang van het land verkeerd heeft ingeschat. Over de mensenrechten rept hij niet.

“Het voetbal en het WK zijn hiervoor te groot”, aldus Sepp Blatter. “Het ging om een foute keuze en ik droeg daar toen de verantwoordelijkheid voor als voorzitter van de FIFA.” Aanvankelijk wilde het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond het WK van 2018 toekennen aan Rusland en dat van 2022 aan de Verenigde Staten, zegt de voormalige bons. “Dat zou een gebaar van vrede geweest zijn als die twee politieke tegenstanders het WK na elkaar georganiseerd zouden hebben”, aldus de 86-jarige Zwitser, die zelf in 2015 onder druk opstapte en vervolgens een jarenlange schorsing door de FIFA kreeg opgelegd wegens het overtreden van tal van ethische regels.

Vrijgesproken

Afgelopen zomer werd Sepp Blatter door een Zwitserse rechter vrijgesproken in een zaak rond een omstreden betaling van 1,8 miljoen euro aan Michel Platini, die destijds als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA werkzaamheden voor de FIFA zou hebben verricht. Het Zwitserse OM heeft tegen die beslissing beroep aangetekend. Volgens de geldbeluste Zwitser hebben “belangrijke stemmen” Qatar destijds naar voren geschoven om het WK van 2022 toegewezen te krijgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.