Pim Jansen
Pim Jansen Popular Science 17 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

9 gezondheidsvoordelen van seks volgens de wetenschap

Mocht jouw vriend of vriendin even geen zin in seks hebben, dan accepteer je dat. Wat je nog wel kunt proberen, is hem of haar overtuigen van de gezondheidsvoordelen. Dat zijn er namelijk nogal wat.

Wat je ook kunt doen, is dit lijstje met de gezondheidsvoordelen uitprinten en op de koelkast hangen. Check dan direct ook even wat het beste tijdstip is om de liefde te bedrijven.

Is seks gezond?

Is de paus katholiek? Ja, natuurlijk is seks gezond, mits het met wederzijdse instemming tot stand komt. Maar wat zijn precies de gezondheidsvoordelen? We zetten ze hier op een rijtje, gestaafd door onderzoek. Goede argumenten om vaker je telefoon weg te leggen.

1. Goed voor je immuunsysteem

“Uit verschillende onderzoeken blijkt dat seksueel actieve mensen minder ziektedagen opnemen”, aldus professor Yvonne Kristin Fulbright van de Universiteit van Michigan. Volgens de IJslands-Amerikaanse seksuoloog hebben mensen die vaak seks hebben een hoger niveau van antilichamen, die je beschermen tegen ziektekiemen, virussen en andere indringers. Wetenschappers van de Wilkes University in Pennsylvania bevestigen dit, in een onderzoek naar studenten.

Naast het bedrijven van de liefde moet je natuurlijk meer doen voor een goed immuunsysteem: gezond eten, veel bewegen en genoeg slapen.

2. Lagere bloedruk

Onderzoek suggereert een verband tussen seks en een lagere bloeddruk, schrijft Joseph J. Pinzone, Chief Medical Officer bij het HCI. “Er zijn veel onderzoeken geweest”, zegt hij tegen WebMD. “Baanbrekend onderzoek wees uit dat onderlinge seksuele handelingen (niet masturbatie) de systolische bloeddruk verlaagt.” Dit is de zogenaamde bovendruk, het eerste cijfer op jouw bloeddruktest.

3. Hoger libido

Dit is een beetje het kip-en-het-eiverhaal, maar meer seks betekent een hoger libido. Een hoger libido maakt de kans op een goed seksleven weer groter. Als deze vicieuze cirkel eenmaal draait, zit je dus goed. Dit verzinnen we niet, maar hebben we van dr. Lauren Streicher. “Bij vrouwen zorgt regelmatige seks bovendien voor een betere smering, doorbloeding en elasticiteit, waardoor het comfortabeler aanvoelt”, aldus de hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie aan de medische faculteit van de Northwestern University in haar boek.

4. Verkleint de kans op prostaatkanker

Eén keer per dag een orgasme vermindert de kans op prostaatkanker, is de conclusie van dit onderzoek van de Harvard Medical School in Boston.

Er zijn meer onderzoeken die bevestigen dat seks mogelijk een rol speelt bij de preventie van prostaatkanker. Maar er is meer onderzoek nodig om dit met zekerheid te stellen. Eerder onderzoek uit 2004 wees uit dat er geen verband is. Wij zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet.

5. Seks is goed voor de blaascontrole van vrouwen

Een sterke bekkenbodem is belangrijk om incontinentie te voorkomen, iets dat op een later moment in het leven ongeveer 30 procent van de vrouwen treft. Tijdens een orgasme trekken de bekkenbodemspieren samen, en worden ze getraind. Duidelijk.

6. Pijnstillend

Op zoek naar een paracetamol? Probeer eerst eens een orgasme. “Seks kan pijn blokkeren”, aldus Barry R. Komisaruk, een vooraanstaand professor aan Rutgers–New Brunswick, de staatsuniversiteit van New Jersey. Tijdens een orgasme wordt een hormoon afgegeven dat helpt om je pijngrens te verhogen.

7. Betere nachtrust

Een onderschat gezondheidsprobleem is een slechte nachtrust. Een van de oplossingen is seks op het meest traditionele moment van de dag; voor het slapen gaan. “Na een orgasme komt het hormoon prolactine vrij, dat verantwoordelijk is voor de gevoelens van ontspanning en slaperigheid. Na geslachtsgemeenschap slapen de meeste mensen beter”, schrijft de award winnende psychiater Sheenie Ambardar.

8. Meer seks betekent minder stress

Dezelfde Sheenie Ambardar linkt seks ook aan minder stress. “Bij seksuele opwinding komt een chemische stof in de hersenen vrij die het plezier- en beloningssysteem van je hersenen stimuleert en een ander stofje dat kalmeert. Seks en intimiteit kunnen ook je zelfrespect en geluk vergroten”, schrijft Ambardar. “Het is niet alleen een recept voor een gezond leven, maar ook voor een gelukkig leven zonder stress.”

9. Verlaagt het risico op een hartaanval

Een goed seksleven is goed voor je hart, volgens de eerder in dit artikel geciteerde Joseph J. Pinzone. Seks verhoogt je hartslag, zorgt voor een goede bloedsomloop en helpt je oestrogeen- en testosteronniveaus in balans te houden. “Als een van beide laag is, kun je problemen krijgen, zoals osteoporose en zelfs hartaandoeningen”, zegt Pinzone.

Tijdens dit onderzoek hebben mannen die minstens twee keer per week seksueel actief zijn de helft minder kans om aan een hartaandoening te overlijden dan mannen die zelden seks hebben.

Gezondheidsvoordelen van vis

Bijna even gezond als seks is het eten van vis, om maar een bruggetje te maken. Bekijk hier de 11 gezondheidsvoordelen die daarbij horen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.