Felix Decavel
Felix Decavel Reizen 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Geen Tata Steel: dit zijn de schoonste stranden van Nederland

Greenpeace en Extinction Rebellion sloegen de handen ineen om Tata Steel het vuur aan de schenen te leggen. Maar in welke badplaatsen kunnen IJmuidenaren dan wel terecht om zonder vervuiling te genieten van een dagje aan zee? Dit zijn de schoonste stranden van Nederland anno 2023.

Ook als de zon harder brandt dan alle staalovens van Tata Steel samen, zal je ons nog eerder aan de volgebouwde Belgische kust vinden dan op het IJmuidse of Beverwijkse zand. Maar gelukkig hoeven Belgen geen influx aan Hollandse toeristen te vrezen. Want in Nederland zijn nog altijd de schoonste stranden te vinden van de Lage Landen.

Tata Steel bij vuilste stranden

De inspecties om het Schoonste Strand van het land te bepalen, vinden al plaats sinds 2003. Vorig jaar gingen ruim 20 inspecteurs op 95 locaties kijken welke kusten het minste afval herbergen. Aan de hand van de 285 uitgevoerde inspecties kwam toen de volgende top drie naar boven voor 2022.

  1. Goeree-Overflakkee
  2. Schiermonnikoog
  3. Sluis

In totaal kregen 29 Nederlandse gemeentes een gemiddelde score. Beverwijk – vlakbij Tata Steel – eindigde op de twintigste plaats. IJmuiden daarentegen komt niet in het stuk voor. De bedenkelijke eer voor laatste plaats was dan weer weggelegd voor Scheveningen.

Schoonste strand van Nederland anno 2023

En hoewel de daadwerkelijk prijzen voor het Schoonste Strand van Nederland pas eind juli worden uitgereikt, heeft Strandverkiezingen alvast een voorlopige rangschikking meegegeven voor 2023. Uiteraard zijn Tata Steel en IJmuiden wederom nergens bovenaan te vinden.

  1. Goeree-Overflakkee
  2. Noord-Beveland
  3. Sluis

Volgens de organisatie van de verkiezingen zijn de stranden over het algemeen iets minder schoon dan in 2022 het geval was. Echter wordt op dit eigenste moment nog een laatste inspectie uitgevoerd dus kan deze volgorde nog veranderen.

Op basis van de eerste rondes zouden Wassenaar, Noordwijk, Westvoorne en Scheveningen meer dan enkele plaatsjes stijgen ten opzichte van vorig jaar. Anderzijds dreigen Terschelling, Den Helder, Castricum, Harlingen en Vlissingen hun 4-sterrenstatus te verliezen.

Wil je liever buiten Nederland genieten van een schoon strand? Check dan welke vliegtuigmaatschappijen de allerbeste zijn volgens passagiers zelf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.