Felix Decavel
Felix Decavel Architectuur 23 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Saudi-Arabië breidt absurd bouwproject uit met eigen Twin Towers

Het lijkt wel science-fiction. Maar het megalomane bouwproject in Saudi-Arabië heeft het laatste hoofdstuk nog niet geschreven. NEOM breidt nu verder uit met twee futuristische torens aan de kust, genaamd Epicon. “Voor vrijdenkers en vrije geesten.”

Vorig jaar werd de eerste steen gelegd van The Line; de 500 meter hoge spiegelstad die zich uitstrekt over 170 kilometer woestijn. Later stelde Saudi-Arabië ook Trojena voor, waar de Aziatische Winterspelen van 2029 zullen plaatsvinden. Maar NEOM wordt nog verder uitgebreid met een nieuw bouwproject: Epicon. Dit is inmiddels al het zesde aangekondigde district van de megastad.

NEOM breidt uit met bouwproject Epicon

“Een glinsterend heiligdom dat zich elegant onderscheidt van de kustvlakte aan de noordelijke grenzen. In deze dramatische omgeving ligt het ultraluxe Epicon”, luidt de introductie van het nieuwe bouwproject op de website van NEOM. “Hier kunnen mensen genieten van een ongeëvenaarde service te midden van een transcendentaal landschap. Een plek voor vrijdenkers en vrije geesten, het startpunt van grote avonturen.”

De twee futuristische torens die het centrum van Epicon zullen vormen, huizen een “ultra-premium hotel” omgeven door 45 residentiële strandvilla’s aan de Golf van Akaba. Het resort zelf zal 120 kamers en 55 luxe-appartementen omvatten, met daarbij ook verschillende restaurants, spa’s, wellness-zwembaden, boutique-winkels, helikopterplatformen en een beach club.

Eerste beelden Twin Towers van Saudi-Arabië

Het nieuwe bouwproject van Saudi-Arabië zal binnenkort van start schieten, maar de eerste renders van het dystopische design zijn alvast de wereld ingestuurd. Tegen 2030 moeten de torens van 225 en 275 meter hoog, open zijn voor het publiek.

Aan NEOM wordt wel al fel gewerkt. Meer dan 60.000 bouwvakkers zijn druk in de weer om het eerste district in 2026 te kunnen openen; het bovengenoemde Trojena. De haven zal in 2025 de sluizen openen, een ziekenhuis staat al helemaal overeind en een energiecentrale is ook bijna af; de grootste groene waterstoffabriek ter wereld. Vier van de zes aangekondigde bouwprojecten zitten inmiddels in een vergevorderd stadium. Saudi-Arabië wil in 2030 klaar zijn met het gehele NEOM-project.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.