Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 15 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Ik nam ontslag en verdubbelde mijn salaris met Football Manager’

Een jaar geleden werkte Tom Kelsey nog als ambtenaar voor de gemeente Lincolnshire in Engeland. Nu verdient de 26-jarige Brit bakken met geld dankzij Football Manager en YouTube. “Salaris verdubbeld.”

Voor zijn volgende carrièrestap kan hij na het EK van 2024 solliciteren als bondscoach van België.

‘Twee keer meer salaris met Football Manager’

De populaire videogamereeks bestaat al sinds 2004. In plaats van FIFA (of EA FC) controleer je niet de spelers. Maar je houdt wel alle andere touwtjes van een voetbalclub in handen. Je bepaalt onder meer de opstelling, je peutert tot in de puntjes met tactieken en je voert psychologische oorlog met rivaliserende managers in de pers. Football Manager 24, de meest recente editie, kwam uit op 6 november. En dat zal Tom Kelsey ook terug gezien hebben aan zijn bankrekening.

In augustus van 2022 nam hij ontslag als assistent bedrijfsondersteuning bij de gemeente Lincolnshire, om zich fulltime te wijden aan zijn nieuwe baan. Met zijn YouTube-kanaal TomFM voert hij onder andere experimenten uit in de game, zoals het ‘doneren’ van 2 miljard euro TV-geld aan de Eredivisie.

De voorbije jaren kende zijn YouTube-kanaal een grote groei aan abonnees en daardoor kon hij zonder problemen zijn oude baan vaarwel zeggen. Hij post nu driemaal per week. En dat legt de nieuwe voltijdse Football Manager geen windeieren.

“Toen het kanaal populairder werd en meer mensen ernaar begonnen te kijken, begon ik geld te verdienen aan de advertenties”, vertelde de YouTuber aan de BBC. “Opeens ontstond het idee dat ik dit op een dag als baan zou kunnen doen.”

‘YouTube een droombaan’

Zo geschiedde. In augustus van 2022 waagde hij voorgoed de stap naar de virtuele voetbalwereld. “Wat betreft het geld dat ik nu verdien met Football Manager, krijg ik het dubbele van het salaris van mijn oude fulltime baan voordat ik YouTube deed.”

“Dat ik dat geld kan verdienen terwijl ik ook nog eens mijn eigen baas ben en mijn eigen keuzes maak en niet voor iemand anders werk, is het mooiste wat er is.”

Zijn YouTube-kanaal TomFM heeft inmiddels 120.000 abonnees, met ongeveer 1 miljoen views per maand. Maar de uren die Kelsey erin steekt, zijn zeker niet mals. “Ik besteed makkelijk 50 tot 60 uur per week aan Football Manager. Dat klinkt misschien alsof sommige mensen er gek van zouden worden, maar voor mij is het een droom.”

Maak van LEGO-obsessie je droombaan met deze vacature

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.