Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van de Nederlandse Oscar-nominee die je nooit ziet

Een legendarische Nederlander in de filmwereld, die je slechts achter de schermen tegenkomt in Hollywood, is genomineerd voor een Oscar voor de film Oppenheimer. Hebben we het inderdaad over Hoyte van Hoytema. Maar wat verdient dat eigenlijk, cameraman in Hollywood?

Om vast even een misvatting te ontkrachten: mocht de Nederlander een Oscar winnen, dan verdient hij daar, op een hoop eer na, niets mee. Een Academy Award is geen geldprijs.

Hoyte van Hoytema maakt kans op Oscar

Hoyte van Hoytema is genomineerd voor het camerawerk in Oppenheimer, een film van Christopher Nolan. Het is niet zijn eerste kans op een Oscar; in 2018 maakte de meest legendarische Nederlander in Hollywood kans op het felbegeerde gouden beeldje voor zijn camerawerk in Dunkirk, tevens een film van Nolan.

Als je verder terug de geschiedenis in kijkt, zie je dat een van de grootste regisseurs van deze eeuw sowieso veel te danken heeft aan de Nederlander. Zo verzorgde Hoyte van Hoytema ook het camerawerk van de Nolan-parels Interstellar (2014) en Tenet (2020). Beide films kregen meerdere Oscar-nominaties, waaronder die van beste visuele effecten.

Het salaris van de cameraman voor Oppenheimer

Oppervlakkig en Nederlands als wij zijn, willen we dan direct weten wat het eigenlijk verdient om cameraman in Hollywood te zijn. In 2014 zocht Quote al uit dat Hoyte van Hoytema, rond de de opnames van Interstellar, destijds 25 duizend dollar per draaiweek kreeg. Die film werd in 20 weken tijd opgenomen, dus zijn totale geschatte salaris voor die film was een half miljoen dollar.

Inmiddels is de Nederlandse cameraman en Oscar-genomineerde natuurlijk gegroeid in ervaring, status en gewildheid. Christopher Nolan heeft Oppenheimer met een budget van 100 miljoen dollar gemaakt. Volgens verschillende bronnen betaalde hij in totaal 3 miljoen dollar aan salaris aan de Nederlandse beeldtovenaar. Over het vermogen van Hoyte Hoytema wordt alleen door minder betrouwbare bronnen geschreven, waarbij het bedrag varieert tussen de 5 miljoen en 8 miljoen dollar. Maar dat laatste kun je met een flinke korrel zout nemen.

Zomergasten

Hoyte van Hoytema was afgelopen zomer bij Theo Maassen te gast in Zomergasten. Bekijk de zeer interessante aflevering hieronder in zijn geheel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.