Coen Grutters
Coen Grutters Rijk en Beroemd 17 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van Joe Biden als president van de Verenigde Staten

Donald Trump is weer in de race om president van de Verenigde Staten te worden. Op dit moment staat Joe Biden echter nog aan het roer. Maar welk salaris ontvangt de Amerikaanse president eigenlijk?

Op 5 november vinden de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten plaats. Dat is nog ver weg, maar zowel bij de Democratische als de Republikeinse Partij wordt momenteel besloten wie er naar voren geschoven wordt. Bij die laatste lijkt de 77-jarige Donald Trump zo goed als zeker weer als favoriete kandidaat uit de bus te komen.

Het salaris van de president van de Verenigde Staten

Zowel Joe Biden als Donald Trump hebben een flink vermogen, al bezit de huidige Amerikaanse president slechts een fractie van het geld dat op de spaarrekening van zijn rivaal staat. Het vermogen van multimiljonair Biden bedraagt namelijk slechts 0,4 procent van dat van Trump. Maar goed, het zou eerlijker zijn om de balans op te maken als beide heren netjes belasting hebben betaald.

Als president van de Verenigde Staten moet je nou eenmaal behoorlijk wat inkomstenbelasting betalen. Het loonstrookje liegt er immers niet om. De 81-jarige Joe Biden verdient jaarlijks 400.000 dollar, omgerekend is dat 368.000 euro. Hier wordt maandelijks een deel van uitgekeerd.

Onkostenvergoeding voor Joe Biden

Daarnaast wordt er jaarlijks 50.000 dollar (46.000 euro) beschikbaar gesteld voor onkosten van de president van de Verenigde Staten. Deze vergoeding telt niet mee bij het inkomen en er hoeft dan ook geen belasting over te worden betaald. Pfieuw, denkt Trump.

Daar blijft het niet bij. Volgens CNBC incasseert de Amerikaanse president Joe Biden daarnaast 100.000 dollar (92.000 euro) per jaar aan reiskostenvergoeding en 19.000 dollar (17.500 euro) ‘voor entertainment’, zo meldt de Amerikaanse site.

Dure reisjes van Donald Trump

De daadwerkelijke kosten die bij de reizen van de Amerikaanse president komen kijken, liggen echter vele malen hoger. Ter voorbeeld: De U.S. Government Accountability Office berekende hoeveel vier tripjes van voormalig president Donald Trump naar zijn eigen Mar-a-Lago Resort in Florida hebben gekost. In totaal bleek The Departments of Defense en Homeland Security zo’n 13,6 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) aan kosten te hebben gemaakt voor deze uitstapjes. Met enkel je salaris als president van de Verenigde Staten is dat niet te betalen.

Het percentage miljonairs per land en Nederland scoort hoog

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.