Felix Decavel
Felix Decavel Rijk en Beroemd 4 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Het vermogen van president Joe Biden tegenover Donald Trump

Al een paar miljoen rijker dan toen hij het Witte Huis betrad in 2020. Maar wat is het vermogen van Amerikaans president Joe Biden eigenlijk? En komt het in de buurt van uitdager Donald Trump?

Ook al verdient de Amerikaanse president meer dan een marktconform salaris  – ongeveer het vijfvoud van de Nederlandse premier – heeft Joe Biden zijn vermogen voornamelijk te danken aan slimme beleggingen in vastgoed.

Het vermogen van Amerikaans president Joe Biden

Het toonaangevend financieel tijdschrift Forbes maakte onlangs de balans op. Amerikaans president Joe Biden zit op een vermogen van om en bij de 10 miljoen dollar. Ofwel twee miljoen dollar meer dan toen hij beëdigd werd in 2020.

Het grootste deel van zijn fortuin zit naar verluidt in vastgoed. Biden bezit twee huizen in zijn thuisstaat Delaware met een geschatte gezamenlijke waarde van 7 miljoen dollar. Zijn prijzigste stukje grond is een eigendom van bijna 500 vierkante meter ter waarde van 4,5 miljoen dollar. Dit zomervakantiehuis in het slaperige Rehoboth Beach kocht Joe Biden een jaar nadat hij het stokje van vice-president aan Mike Pence gaf.

Dat jaar, in 2017, zou de huidige Amerikaanse president 11,1 miljoen dollar hebben verdiend aan het geven van speeches en het schrijven van boeken. Een jaar nadien sleepte hij nog eens 4,8 miljoen dollar in de wacht. In 2019 bedroeg zijn jaarinkomen 1 miljoen dollar en in 2020, in de maanden voor hij intrek nam in het Witte Huis, zou hij een bedrag van 630.000 dollar hebben kunnen schrijven op de rekening.

Tussen zijn tijd als vicepresident en president (2016-2020) steeg het vermogen van Joe Biden van 5,5 miljoen naar 8 miljoen dollar. Vandaag de dag is de Amerikaanse president zo’n 10 miljoen dollar waard, ofwel een fractie van het vermogen van Donald Trump.

Het vermogen van Donald Trump

Over het vermogen van Donald Trump hangt een veel grotere – al dan niet opzettelijke – zweem van mysterie. Onlangs werd bekend dat de voorganger en mogelijke opvolger van Joe Biden zijn waarde met liefst 2,2 miljard dollar artificieel had opgeblazen voor belastingdoeleinden. Zijn eigen opgegeven vermogen van 6 miljard dollar zou dan ook voor geen cent kloppen.

Opnieuw volgens Forbes bedraagt het vermogen van Donald Trump zo’n 2,5 miljard dollar in totaal. Het leeuwendeel daarvan bestaat uit vastgoed in New York en de tal van resorts en golfclubs die hij over de hele wereld bezit.

Met andere woorden is het vermogen van Joe Biden slechts 0,4 procent (!) van het vermogen van Donald Trump.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.