Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 29 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit is het salaris van Joe Biden en andere presidenten van Amerika

Heb je je altijd al afgevraagd wat de president van Amerika verdient? Wat het salaris van Joe Biden en de vroegere presidenten is terwijl ze in het Witte Huis zitten?

Als president van de Verenigde Staten heb je waarschijnlijk de meest stressvolle baan ter wereld. Daar tegenover staat wel een mooi salaris en een hoop fijne secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat is het salaris van de president van Amerika? En hoeveel verschilt dat met onze eigen Mark Rutte?

Wat verdient de president van Amerika?

Wanneer je de president van de Verenigde Staten bent, heb je geen normale 9-tot-5 baan. Je maakt lange dagen, draagt een enorme verantwoordelijkheid en de ogen van de wereld zijn constant op je gericht. Dat brengt een constante stress met zich mee. Als je eenmaal geïnaugureerd bent, werk je vier jaar (of zelfs acht jaar als je herkozen wordt) non-stop. Daar mag een mooie vergoeding tegenover staan.

De laatste vier presidenten – Joe Biden, Donald Trump, Barack Obama en George W. Bush – verdienden allemaal een jaarsalaris van 400.000 dollar (339.486,40 euro). Daar bovenop krijgt de president ook nog een onkostenvergoeding van 50.000 dollar, een reisvergoeding van 100.000 dollar en een vergoeding van 19.000 dollar per jaar voor entertainment.

Het salaris van de president van Amerika komt dus uit op 559.000 dollar (482.837,37 euro). Ter vergelijking: onze eigen minister-president Mark Rutte ontvangt een bruto jaarsalaris van 172.107 euro en dat is inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

Andere perks van Joe Biden en zijn voorgangers

Als president van Amerika kun je bovendien rekenen op goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Joe Biden mag gratis wonen in het Witte Huis, wordt gratis overal heen gereden in een limousine, mag gebruik maken van de Marine One en Air Force One en hij krijgt gratis zorg. Als president heb je zelfs een heel medisch team dat voor je klaar staat in het Witte Huis. Vergeet bovendien de tuin met vers fruit en verse groenten niet en de chef én banketbakker die voor je klaar staan. Wanneer je de First Lady bent, heb je deze perks ook, maar in tegenstelling tot de president verdien je verder geen cent.

Sinds George Washington de eerste president van de Verenigde Staten in 1789 werd, zijn er vijf salarisverhogingen geweest voor die rol. De meest recente was in 2001, toen het salaris werd verdubbeld van 200.000 naar 400.000 dollar. Ter vergelijking: Washington verdiende 25.000 dollar per jaar. Dat lijkt misschien weinig, maar als je de inflatie meerekent, verdiende hij eigenlijk 600.000 dollar.

Een salaris wordt aangeboden aan de president en niet alle presidenten uit het verleden hebben dit geaccepteerd. Herbert Hoover (de 31e president) en John F. Kennedy (de 35e president) weigerden beiden en doneerden het aan het goede doel. Donald Trump doneerde een kwart van zijn salaris.

De president krijgt bovendien altijd 100.000 dollar tot zijn beschikking om het Witte Huis in te richten naar zijn smaak. Maar ook hier weigerden verschillende presidenten (waaronder Barack Obama). In plaats daarvan gebruikten ze hun eigen geld. Wat Joe Biden met dit geld heeft gedaan, is niet bekend.

Hoeveel verdienen oud-presidenten?

Wanneer een president het Witte Huis verlaat, kan hij rekenen op een pensioen van 205.800 dollar (174.743 euro) per jaar. Daar blijft het voor veel oud-presidenten overigens niet bij. Door middel van speeches, boeken, documentaires en andere media-uitingen weten ze nog een fijn zakcentje te verdienen.

Kortom: als oud-president zit je voor altijd gebakken.

StyleCasterReader's Digest

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.