Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 2 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Salaris én bonus van trambestuurders sinds personeelstekort GVB

Het GVB staat onder hevige druk vanwege een serieus personeelstekort. Meerdere tram-, metro- en buslijnen dreigen daardoor te verdwijnen. Maar hoeveel salaris verdienen de mensen achter het stuur van deze vervoersmiddelen eigenlijk, zoals een trambestuurder?

Ontdek ook het loon van treinbestuurders bij de NS. Of twijfel je over een carrière in het openbaar vervoer? Check dan het salaris van de meest gevraagde beroepen in 2023.

Personeelstekort GVB

Vierhonderd. Zoveel verse krachten heeft het GVB nodig om het ov in Amsterdam draaiende te houden. Maar het nijpende personeelstekort hakt nu al in het vervoersplan waardoor meerdere lijnen zullen verdwijnen. En het uitvallen van trams, metro’s en bussen is tegenwoordig schering en inslag.

personeelstekort, gvb, salaris, trambestuurder, metrobestuurder, buschauffeur
“Uitval door personeelstekort” (Afbeelding: Manners)

Ook het huidige personeel ondervindt daardoor een onrealistische werkdruk. Volgens AT5 zijn de hersteltijden tussen diensten te kort en ongezond, wordt er teveel nadruk gelegd op punctualiteit en kost het hoge verzuimpercentage het GVB ieder jaar 27,5 miljoen euro.

Salaris van bus-, metro- en trambestuurders

Gelukkig werden de lonen voor bus-, metro- en trambestuurders van het GVB recentelijk verhoogd dankzij een nieuwe cao. In januari steeg het loon met 2 procent en sinds 1 mei en 1 juli kwam daar respectievelijk 100 euro en 50 euro bovenop. Maar hoeveel bedraagt dit salaris van de mensen achter het stuur precies?

Zowel buschauffeurs als metro- en trambestuurders vallen in dezelfde loonschaal van het GVB. Elk jaar kunnen zij één trede beklimmen. De maandelijkse salarissen hieronder staan vermeld in bruto en zijn op basis van een werkweek van 36 uur zonder eventuele toeslagen. Manners heeft zelf de doorgevoerde verhogingen erop toegepast.

Minimaal salaris: 2.381,76 euro

Maximaal salaris: 3.232,44 euro

Eens op de hoogste trede, kan het rijdend personeel na vijf jaar doorgroeien naar een hogere loonschaal. Echter bestaan er wel verschillen in het startsalaris van de ov-chauffeurs. Buschauffeurs en metrobestuurders vangen 15,27 euro bruto per uur. Trambestuurder verdienen in het begin iets minder met een uurloon van 14,10 euro bruto.

Tekenbonus

Ook krijgt niet iedereen de vrijgevige tekenbonus om in dienst te komen bij het GVB. Alleen trambestuurders en buschauffeurs komen – onder voorwaarden – in aanmerking voor dit bedrag van 1.500 euro netto. Rijd je met de metro? Dan lijk je pech te hebben. In ieder geval staat er niets over de tekenbonus vermeld in de vacatureteksten voor metrobestuurder. Dit in in tegenstelling tot zowel de vacatures voor trambestuurders als de vacatures voor buschauffeurs.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.