Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 23 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het riante salaris van Frans Timmermans bij de Europese Unie

De politieke carrièrewending van de nieuwbakken linkse lijsttrekker is niet door geld gemotiveerd. Als eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie trok Frans Timmermans namelijk een veel rianter salaris dan premier Mark Rutte.

Ontdek ook de kosten die Pieter Omtzigt heeft betaald om zijn nieuwe politieke partij uit de grond te stampen. Of hoeveel hij later zou kunnen verdienen als premier van Nederland.

Het salaris van Frans Timmermans bij de EU

In ieder geval is het een stuk minder dan wat Frans Timmermans aan salaris kreeg in Brussel. Als vice-voorzitter van het belangrijkste politieke orgaan van de EU was de nieuwe leider van PvdA-GL natuurlijk een van de topfunctionarissen. Alleen EU-kopstuk Ursula von der Leyen stond een trede hoger op de loonschaal.

Bij de EU verdient Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie 138 procent van het maximale salaris van de hoogste ambtenaar. Voor een vice-voorzitter als Frans Timmermans bedraagt dit 125 procent.

Momenteel krijgt de bestbetaalde ambtenaar bij de EU – denk daarbij aan een directeur-generaal – een maximaal basissalaris van 22.646,29 euro per maand. Nationale inkomstenbelastingen hoeven werknemers van de Europese Unie niet te betalen. Wel dienen ze zogeheten ‘gemeenschapsbelastingen’ af te dragen die rangeren van 8 tot 45 procent van het belastbare inkomen.

Dan is de berekening snel gemaakt. Frans Timmermans ontving bij de Europese Unie dus een maandelijks salaris van 28.307,50 euro bruto. Bovenop dit basisloon kon de vice-voorzitter van de Europese Commissie ook aanspraak maken op de volgende toeslagen indien van toepassing op zijn huishoudelijke situatie:

  • Huishoudelijke toelage: één toelage per huishouden van 2 procent van het basissalaris + 210,20 euro
  • Toelage voor kind ten laste: één toelage per kind ten laste (maximaal 26 jaar oud) van 459,32 euro
  • Schooltoelage: één toelage per kind, waarvan de hoogte varieert afhankelijk van het soort onderwijs (112,21 euro per kind voor kleuterschool, 311,65 euro per kind voor basis secundair en hoger onderwijs)
  • Ontheemdingstoelage: 16 procent van het basissalaris
  • Toelage voor verblijf in het buitenland: 4 procent van het basissalaris

Check hier de volledige loonstructuur van werknemers bij de Europese Unie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.