Alrik de Jong
Alrik de Jong Banen & Salaris 5 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Het salaris van goede doelen-directeuren en waarom dat zo hoog is

Als non-profit organisatie geef je geld weg toch? Waarom moet een directeur van zo’n goed doel dan zo’n enorm salaris verdienen? Nou, dat is wel degelijk te rechtvaardigen.

Nederlandse goede doelen zijn aangesloten bij brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. Gemiddeld 89 cent van jouw gedoneerde euro gaat daadwerkelijk naar het goede doel. De rest wordt besteed aan de werving van donateurs en salaris van het personeel.

De meeste non-profit organisaties streven er zelfs naar om daar nog een paar procent boven te zitten, voor de goede zaak. Scrol alvast helemaal naar beneden voor het salaris-overzicht van de barmhartige Nederlandse CEO’s.

Het salaris van een non-profit directeur

Alle goede doelen in Nederland zijn volledig transparant en het salaris van de directeur is dan ook altijd terug te vinden. CEO’s van non-profit organisaties verdienen meestal meer dan een ton en dat is te rechtvaardigen.

Goede doelen zijn enorm grote organisaties. Net als een normaal bedrijf wil je daar geen koekenbakker aan het roer hebben. Je hebt een goede leider nodig met een visie, iemand die een grote verantwoordelijkheid kan dragen en verstand heeft van fondswerving.

Bied je bijvoorbeeld de helft van het salaris dat de gemiddelde non-profit directeur nu verdient, dan zal het aanbod aan goede CEO’s drastisch slinken. Bovendien is het scheef dat men geen vraagtekens zet bij het salaris van een directeur van een zinloos bedrijf dat alleen maar uit is op winst en wel bij een non-profit organisatie die de wereld probeert te helpen.

Verantwoordelijkheid voor mensen over de hele wereld

Daarnaast komt er echt heel veel specifieke kennis kijken bij fondswerving voor goede doelen op grote schaal. En de verantwoordelijkheid die je als directeur hebt, gaat verder dan de organisatie zelf. We pakken War Child er even als voorbeeld bij, waar het salaris van de directeur rond de 125.000 euro ligt.

“Als directeur van War Child heb je een zware taak. Je draagt 7 dagen per week en 24 uur per dag de eindverantwoordelijkheid voor de hulp – en de kwaliteit ervan – aan kinderen in conflictgebieden. Ook ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen die bij War Child werken. Van die bijna 500 mensen werkt het allergrootste deel in landen die in grote crisis verkeren. De veiligheid en de toekomst van de honderdduizenden kinderen en families die aan onze programma’s meedoen staat daar op het spel. De directeur is verantwoordelijk voor de veilige en kwalitatief optimale uitvoering van onze programma’s.”

Dit verdienen de CEO’s van Nederlandse goede doelen

Het lijkt ons duidelijk: een hoog salaris van een non-profit directeur is veel meer te rechtvaardigen dan dat van een geldbeluste bankdirecteur. Een overzicht van de salarissen van CEO’s van een aantal Nederlandse goede doelen, die samen een goed algemeen beeld geven.

Goed doelSalarisDirecteur
Save the Children€ 156.593Pim Kraan
War Child€ 125.000 Ernst Suur
Rode Kruis€ 155.000Harm Goossens
Wereld Natuurfonds€ 138.406Jelle de Jong
Alzheimer Nederland€ 148.796Totaal van de directie
UNICEF€ 138.000 Suzanne Laszlo
Ronald McDonald Kinderfonds € 101.800 (2021)Renate Westerlaken-Loos

Lees hier meer over de directiesalarissen van Nederlandse goede doelen. Check ook het fors gestegen salaris van het leukste beroep in Nederland zonder diploma.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.