Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 13 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel salaris verdient Schiphol-CEO die met duizend banen speelt

De Tweede Kamer stemde op 12 september in het voordeel van het omstreden plan voor de luchthaven.  Een ‘platte’ krimp van het aantal dagelijkse vluchten zou wel tot een verlies van duizenden banen kunnen leiden. Maar hoeveel salaris verdient Ruud Sondag, de CEO van Schiphol die dit plan moet uitvoeren?

Het demissionaire kabinet stelde het plan twee weken geleden voor in Brussel. Maar buurtbewoners terzijde, is niet iedereen opgezet met de inkrimping van Schiphol.

Krimp luchthaven leidt tot banenverlies bij KLM

Volgens de voorzitter van de ondernemingsraad van KLM dreigen duizenden mensen hun baan kwijt te raken. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij zou namelijk disproportionele klappen krijgen als 10 procent van de vluchten in Schiphol geschrapt wordt.

Sinds de coronapandemie is Schiphol dan ook uitgegroeid tot een van de drukste luchthavens ter wereld. Alleen Dubai en Heathrow vervoeren meer internationale passagiers als tussenstop tussen Europa en de rest van de wereld. Maar dat betekent ook dat een inkrimping internationale gevolgen zou dragen. De Amerikaanse overheid twijfelt al over het intrekken van vluchten naar Schiphol en het aandeel van Air France KLM kelderde de laatste tijd aanzienlijk.

Hoe dan ook ligt de bal nu in het kamp van de Hoge Raad en de Europese Commissie die zullen oordelen of de krimp van Schiphol noodzakelijk is.

Salaris CEO Schiphol

De man die de eventuele krimp van Schiphol in goede banen zal moeten leiden is Ruud Sondag. In november 2022 werd hij benoemd tot CEO van de luchthaven. Tot 2020 was hij de topman van energieleverancier Eneco. Sondag verving er Dick Benschop, voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

Uit het jaarverslag van Schiphol konden we het salaris van de directieleden achterhalen. Normaal gesproken ontvangt het management van grote bedrijven naast een vast salaris, ook bonussen. In het geval van Schiphol heeft de directie ervoor gekozen deze bonussen niet uit keren over de jaren 2021 en 2022, gezien de financiële impact van de coronapandemie op de luchthaven.

In de tabel hieronder zie je de totale verloning over 2022 voor het bestuur van Schiphol. Ruud Sondag kwam op 1 november in dienst; hij kreeg zijn loon naar rato. Het salaris van de CEO van Schiphol is vastgesteld op 443.604 euro per jaar. De overige directieleden verdienen 85 procent daarvan.

Persoon Rol Salaris 2022
Ruud Sondag CEO vanaf 1 november 2022 € 73.934
Dick Benschop CEO tot 31 december 2022 € 443.604
Robert Carsouw CFO € 377.064
Hanne Buis COO € 377.064
Birgit Otto COO tot 31 mei 2022 € 157.380

Ontdek ook hoeveel salaris de directie van KLM verdient.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.