Alrik de Jong
Alrik de Jong Banen & Salaris 21 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als anti-witwasser zonder specifieke opleiding

Voor een baan Anti Money Laundering (AML) Analist is nog geen specifieke opleiding. Vaak heb je aan hbo-opleidingsniveau genoeg. Wel krijg je een goed salaris met het opsporen van witwassen en andere criminele financiële praktijken. En er zijn genoeg vacatures.

Witwassen is kort gezegd het uitvoeren van transacties met als doel om de illegale oorsprong van geldsommen of andere zaken te maskeren. Zo kan een illegaal verkregen vermogen besteed of geïnvesteerd worden zonder dat er een luchtje aan lijkt te zitten.

Vermoedelijk stamt de term witwassen uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Maffiabaas Al Capone gebruikte destijds een wasserette om zijn geld ‘legaal’ door te laten stromen. Ook hebben maffiosi over de hele wereld pizzeria’s als witwaszaak. Maar tegenwoordig gaan criminelen veel geavanceerder te werk.

Vacature: Anti Money Laundering (AML) Analist

Het gemiddelde salaris van een AML-analist ligt rond de 3.500 euro. Maar uiteindelijk hangt het natuurlijk af van je ervaring, leeftijd en opleidingsniveau. Vaak kun je in ieder geval al zonder ervaring beginnen, maar we pakken er nu een vacature voor een medior bij. Hierbij word je gedetacheerd door Welten en kom je terecht bij bedrijven als ABN AMRO, ING, KBC, Van Lanschot Rabobank, de Volksbank of ICS.

In deze functie weet je precies waar je op moet letten bij overboekingen die plaatsvinden bij zakelijke en particuliere klanten. Daarnaast leer je collega’s hoe ze red flags en de meer subtiele betalingen waar een vreemd luchtje aan zit, kunnen herkennen.

Voorkomen van witwassen levert een prima salaris op

Voor deze baan heb je een hbo- of wo-opleidingsniveau nodig en minimaal 2 jaar ervaring met Anti-Money Laundering of CDD. Verder moet je de Nederlandse taal in woord en geschrift goed beheersen. Bij deze vacature voor een medior AML-Analist krijg je een salaris tot 4.700 euro bruto per maand op basis van 40 uren in de week.

Goed, dan is het nu tijd om je voor te bereiden met de Netflix-serie Ozark, waarin het witwassen van geld centraal staat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.