Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 20 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Rolls-Royce neemt afscheid van icoon met radicale koerswijziging

Dat bijna alle fabrikanten inzetten op elektrische auto’s, is geen nieuws meer. Ook Rolls-Royce kondigt nu de radicale koerswijziging aan. “Tegen het einde van 2030 zal er geen V12 meer zijn”, zegt CEO Torsten Müller-Ötvos tegen Autocar.

Hoewel een elektrische aandrijflijn bij sommige autoliefhebbers pijn doet in het hart, passen elektromotoren eigenlijk goed bij het Britse luxemerk. Met V12’s probeerde Rolls-Royce immers een zo stil en soepel mogelijke rijbeleving te verzorgen. Elektromotoren kunnen dit alleen nog beter.

Van V12 naar een elektrische auto

Hoewel Rolls-Royce dus afstapt van de iconische V12 en zich gaat focussen op elektrische auto’s, kun je als liefhebber van het merk nog wel een auto met V12 bestellen. Heb je uiteraard wel een flinke portemonnee nodig.

De huidige modellen van Rolls-Royce – de Dawn, Wraith, Cullinan, Phantom en Ghost – blijven te bestellen met een brandstofmotor. Hoewel deze auto’s nog wel geüpdatet kunnen worden, voorziet de CEO geen opvolger met brandstofmotor voor de modellen.

Geen hybride Rolls-Royce, direct een elektrische autio

Müller-Ötvos bevestigt dat Rolls-Royce een harde koerswijziging doorvoert en geen tussenstap zal maken met een hybride aandrijflijn. Direct van V12 naar een elektrische auto, dus.

eerste elektrische rolls royce spectre-2
De eerste elektrische Rolls-Royce (Afbeelding: Rolls-Royce)

Rolls-Royce liet eerder al het eerste elektrische model van het merk zien: de Spectre EV. De elektrische auto lijkt op de Wraith, maar is wat ronder vormgegeven. Met de EV kun je zo’n 520 kilometer rijden op een volle accu. Hoe groot de batterij is, hebben de Britten nog niet laten weten. Naar schatting is het zo’n 112 kWh.

Spectre eind 2023 de weg op

Vanuit stilstand sprint de net geen 3.000 kilogram wegende elektrische auto naar de 100 kilometer per uur in 4,5 seconden. Dit is te danken aan een aandrijflijn die goed is voor 585 pk en 900 Nm. Het prijskaartje van de eerste elektrische auto van Rolls-Royce is een slordige half miljoen euro. De eerste exemplaren van de Spectre worden volgens planning in het vierde kwartaal van 2023 aan klanten geleverd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.