Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Robert Downey Jr. onthult ambitieuze plannen voor eerste grote televisierol

Robert Downey Jr.’s eerste grote rol in een televisieserie komt er aan. Hij schakelt een topregisseur in voor de adaptatie van een prijswinnend boek over een spion: The Sympathizer. HBO heeft potentieel goud in handen.

Robert Downey Jr.’s post-Marvel carrière kreeg niet de flitsende start waar de Iron Man-acteur waarschijnlijk zelf op hoopte. Niet alleen de pandemie gooide roet in het eten.

Van Dolittle naar Sweet Tooth

Hij produceerde met zijn eigen bedrijf Team Downey de film Dolittle, een zeer slecht ontvangen remake waarin Downey Jr. zelf de hoofdrol speelde. Een flop van jewelste. Sterker nog, direct deden geruchten de ronde dat de 56-jarige acteur daardoor alsnog een Marvel-comeback overwoog.

Dat was waarschijnlijk onzin, maar het illustreert wel hoe pijnlijk Dolittle was. Gelukkig heeft zijn tweede grote project wel enorm succes geboekt. Dan hebben we het over Sweet Tooth, een door Team Downey geproduceerde DC-serie die op Netflix zelfs Loki wist te verslaan wat kijkcijfers betreft. DC had dus Tony Stark nodig om eindelijk in de buurt van Marvel te komen. Mooi.

Heerlijke trailer van op Tarantino geïnspireerde serie Reservation Dogs

Robert Downey Jr.’s The Sympathizer

Maar what’s next? Daar heeft Robert Downey Jr. eindelijk een antwoord op gegeven. De acteur gaat een grote rol spelen in een nieuwe serie genaamd The Sympathizer, een serie die zijn bedrijf tevens produceert.

Het gaat om een adaptatie van het gelijknamige geprezen boek van Viet Thanh Nguyen, die er een Pullitzer Prize mee won. Voor Downey Jr. wordt het zijn eerste echte grote rol in een televisieserie.

Park Chan-Wook

Alsof dat The Sympathizer al niet interessant genoeg maakte, houdt het niet bij Downey Jr. en Nguyen op wat grote namen betreft. Park Chan-Wook is namelijk bij het project betrokken als showrunner en regisseur. De Zuid-Koreaanse regisseur achter meesterwerken als Oldboy en The Handmaiden. Ongetwijfeld een zet van A24 en HBO, waar de serie uitkomt, die voortkomt uit het succes van Oscar-winnaar Parasite.

De productie van de serie zal naar verwachting plaatsvinden in Los Angeles en Vietnam. Naar verluidt wordt er wereldwijd gezocht naar een overwegend Vietnamees ensemble voor de serie.

Communistische spion

Leuk die grote namen, maar waar gaat The Sympathizer over? The Sympathizer wordt beschreven als een interculturele satire over de strijd van een half Franse, half Vietnamese communistische spion tijdens de laatste dagen van de oorlog in Vietnam en zijn daaruit voortvloeiende ballingschap in de Verenigde Staten.

“Het adapteren van het belangrijke en meesterlijke werk van de heer Nguyen vereist een visionair team. Met directeur Park aan het roer, verwacht ik dat dit een creatief productieavontuur zal zijn voor Susan, mijzelf en Team Downey. (…) Het is precies het soort uitdaging waar ik naar op zoek was, en ik geloof dat we een uitzonderlijke kijkervaring zullen bieden aan ons publiek,” aldus Robert Downey Jr.

Evolueren na Marvel

“Ik had een ongelooflijke 10-jarige run met Marvel die me creatief heeft gestimuleerd. Ik heb nu veel meer ambitie om dingen te doen die ik nog niet eerder heb gedaan. Evolueren is de sleutel – het ergste wat je kunt doen is jezelf in de weg zitten,” aldus Downey Jr. tijdens een interview vorig jaar.

Het is nog niet bekend wanneer The Sympathizer naar HBO (Max) gaat komen.  Één ding is in elk geval al duidelijk: HBO heeft opnieuw een prestigieuze serie in handen om in de gaten te houden. Wordt vervolgd!

CB

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.