Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 12 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Van metselaar tot multi-miljardair: dit is de rijkste man van China

We hebben het altijd maar over de Elon Muskjes en Jeff Bezosjes van deze wereld. Maar wie is de rijkste man van China eigenlijk? Maak kennis met Zhong Shanshan. Als kind begon hij noodgedwongen als metselaar, tussendoor was hij nog even journalist en miljardair werd hij dankzij water en vaccins.

Onlangs kwam de Forbes Billionaires 2023 uit, en die geeft ons veel leuke inzichten. Wie zijn bijvoorbeeld de twaalf miljardairs in Nederland, hoeveel rijker is ‘s werelds rijkste vrouw per seconde geworden in 2022 en wie is de jongste miljardair op aarde?

Van metselaar tot miljardair

Allemaal westerse kapitalisten met miljarden aan vermogen. Door naar het communistische China, waar het natuurlijk ook gewoon stikt van de kapitalisten. Zhong Shanshan zit wat dat betreft bovenop de apenrots.

De rijkste man van China is geen entrepreneur uit de techwereld, maar een self-made miljardair die een lange weg heeft bewandeld. Tijdens de Culturele Revolutie in China van 1966 tot 1976 werden zijn ouders gezien als intellectuelen (en dus als dreiging), waardoor de schooltijd van Zhong Shanshan werd afgebroken. Hij stopte met de lagere school en hielp zijn familie te onderhouden door tien jaar lang als metselaar en timmerman te werken. Zijn ouders overleefden de revolutie niet. Uiteindelijk lukte het hem toch om aan de Radio & TV Universiteit te studeren, waarna hij journalist werd. Niet het meest vrije beroep in China, al was het destijds nog niet zo erg gesteld met de persvrijheid als nu.

Zhong Shanshan, de rijkste man van China

In 1988 stapte hij uit de journalistiek. In zijn tijd als economieredacteur bij een lokale krant zag hij namelijk dat er steeds meer mogelijkheden als ondernemer lagen. In de jaren 90 verhuisde de voormalige metselaar en journalist naar Hainan, een eiland in Zuid-China. Daar startte hij verschillende bedrijfjes, waaronder een champignonkwekerij en een handel in pillen voor impotente mannen.

Maar de grote klapper kwam in 1996, na de oprichting van Nongfu Spring. De handel: flesjes voor mineraalwater. De flesjes met rode dop werden in no-time gemeengoed in China en al snel werd er naast water ook thee, energiedrankjes, vruchtensappen en koffie verkocht. Het bedrijf is op het moment van schrijven omgerekend 442 miljard euro waard.

Maar Zhong Shanshan werd in 2020 ‘dankzij’ de pandemie pas de rijkste miljardair van China. Hij bracht zijn andere bedrijf Wantai Biological Pharmacy, dat onder meer (Covid-19) vaccins produceert, met succes naar de beurs. Die beursgang alleen al leverde hem tientallen miljarden op, waarna de koers ook nog eens met 2.000 procent steeg. Niet veel later ging ook Nongfu Spring naar de beurs. Het momentum lag daar.

De tien rijkste Chinezen

Volgens Forbes is het vermogen van Zhong Shanshan omgerekend 62 miljard euro. Daarmee staat hij vijftiende op de lijst met meest vermogende personen op aarde en is hij de rijkste man van China. De voormalige metselaar is zeker niet de enige Chinese multimiljardair. Bekijk de top 10 van 2023 in Forbes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.