Martin de Coninck
Martin de Coninck Games 5 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze 80’s games uit communistisch Tsjechoslowakije speel je nu gratis

Ooit retro games uit het communistische Oostblok van de jaren tachtig gespeeld? Waarschijnlijk niet, want deze games werden niet uitgegeven in het Westen en ook niet vertaald. Maar deze pixelpret uit Tsjechoslowakije is nu gratis te spelen. Heerlijk.

Dankzij de Slovak Game Developers Association is het nu eindelijk mogelijk een aantal nostalgische Oost-Europese videogames te spelen. De retro games zijn opnieuw in een digitaal jasje uitgegeven. Met een Engelse vertaling, wel zo handig. Ontdek coole Oostblok-games die een unieke blik werpen op het communistische Tsjechoslowakije in de jaren tachtig. Een tijdperk waarin het ijzeren gordijn dit land – vanaf 1993 trouwens twee aparte landen – nog in mysterie omhulde.

Retro games uit communistisch Tsjechoslowakije

Wie dacht dat retro games alleen in Japan of Amerika werden gemaakt, heeft het mis. Vanaf halverwege de jaren tachtig ontwikkelde de game-industrie zich in rap tempo. Een spannende tijd die veel weg heeft van het Wilde Westen.

retro games, tsjechoslowakije, oostblok, speel gratis

Niet alleen grote namen als Activision en Ubisoft brachten games uit; ook hobbyisten met een thuiscomputer en enige ambitie konden het ver schoppen en een hit-game in de markt zetten. Achter het ijzeren gordijn ging het niet veel anders. Zij het met goedkopere computers, zoals de ZX Spectrum en latere klonen Didaktik Gama en de Didaktik M. Via deze weg konden ook jonge maagden in Tsjechoslowakije hun creatieve ziel en zaligheid kwijt in videogames.

Download en speel gratis

De retro games zijn onderdeel van het cultureel erfgoed van deze voormalige Oostbloklanden. Het spelen, kopiëren en ontwikkelen van games creëerde ook in deze landen een subcultuur waarin ervaringen werden gedeeld en creativiteit en individualiteit een grote rol speelden. Waarden die haaks stonden op het communistische gedachtegoed.

Een totaal van 10 retro games is opnieuw uitgebracht, afkomstig uit de jaren 1987 tot 1989. De (anti)communistische parels uit Tsjechoslowakije zijn hier gratis te downloaden en te spelen

Netflix dropt twee nieuwe gratis games voor abonnees

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.