Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 30 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

TOZI is de verstopte Italiaanse culinaire sensatie van Amsterdam

Manners at bij TOZI, een heel goede Italiaan in Amsterdam-Zuid die erin slaagde onze kritische smaakpapillen te laten dansen. Lees waarom een bezoekje aan dit restaurant, verstopt achter het Vondelpark, absoluut de moeite waard is.

TOZI heeft sinds kort een nieuwe chef-kok: Giacomo Tasca. Aanleiding om hier eens op bezoek te gaan om te proeven wat hij in zijn mars heeft. We begeven ons naar Amsterdam-Zuid en maken kennis met Giacomo, die ons vertelt over zijn passie voor pure en krachtige smaken. We proeven zoveel mogelijk verschillende gerechtjes en zijn enorm verrast over de kwaliteit en smaakcombinaties. Tasca kookt klassiek, maar ook met een eigen signatuur en twist.

TOZI’s nieuwe chef

Giacomo Tasca heeft 20 jaar ervaring in fine dining over de hele wereld, van Rome, Parijs, Londen tot Amsterdam. “Ik gebruik alleen de beste lokale ingrediënten om heerlijke gerechten te creëren, waarbij alle smaken die de mond kan proeven, aanwezig zijn. Ik vind het geweldig om in Amsterdam te werken en spannende gerechten te ontwikkelen.”

Dit restaurant is de Italiaanse culinaire sensatie van Amsterdam
Chef Giacomo Tasca en team (Afbeelding: Maarten Verkoren)

We beginnen met een aantal kleine gerechtjes: burrata, vis en garnalen. Alle drie stijgen ze ver boven het gemiddelde uit: de burrata-salade is bijzonder smaakvol en sappig en gretig bestellen we een uitstekende focaccia om alles mee op te deppen. De garnalen en zeebrasem bevallen ons zeer.

Verse truffel en gegrilde octopus

Ook de ravioli van buffelricotta met verse truffel (15 euro) is zo lekker dat we die nog een keer bestellen. De gegrilde octopus is lekker rokerig van smaak en goed van textuur.

Dit restaurant is de Italiaanse culinaire sensatie van Amsterdam
Smaakvolle gerechtjes om te delen (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De zwaardvis is mooi gegrild en zoals hij moet zijn. Ook de desserts en Italiaanse kazen zijn van prima niveau. Als afsluiter drinken we een huisgemaakte Amaro die aan tafel uit het vat wordt getapt.

Italiaanse culinaire sensatie bij het Vondelpark

Er zijn drie TOZI-restaurants, twee in Londen en TOZI Amsterdam, om de hoek bij het Vondelpark. De sfeer is bijzonder intiem, dat valt ons direct op. Hoe ze het precies voor elkaar krijgen, weet ik niet, maar je krijgt direct het gevoel dat je bij iemand thuis eet. Het restaurant is best groot, maar door de knusse inrichting met verschillende hoekjes en ruimtes geef je je makkelijker over aan een soort loungegevoel. Het personeel is erg vriendelijk en doet zijn best om het iedereen naar de zin te maken. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar is het absoluut niet in de Nederlandse horeca, dus complimenten voor TOZI.

Dit restaurant is de Italiaanse culinaire sensatie van Amsterdam
Seizoensgerechtjes van de zomerkaart (Afbeelding: TOZI)

Het knusse zit hem ook in het concept: een gevarieerd aanbod aan kleine Venetiaans geïnspireerde gerechten om te delen. De gerechtjes veranderen met het seizoen. Het menu dat wij aten zal over een tijdje plaatsmaken voor het wintermenu, begreep ik van Giacomo. “Het zal een nog veel spannendere selectie topgerechten opleveren, ik kan zelf niet wachten!” aldus de chef. Het spreekt voor zich dat we reikhalzend uitkijken naar ons volgende bezoek aan TOZI.

Reserveren doe je via de website.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.