Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 29 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Wie is Remon Vos, de op één na rijkste miljardair van Nederland?

Volgens Quote is de 51-jarige Remon Vos maar liefst 5,7 miljard euro waard. Dat betekent dat hij de op één na rijkste persoon van Nederland is. Toch is de kans groot dat je nog nooit van hem hebt gehoord.

De Nederlandse miljardair moet hij alleen Heinken-erfgenaam Charlene de Carvalo-Heineken (13,5 miljard euro) voor zich laten in de Quote 500. Wie is deze man en waar heeft hij zijn geld mee verdiend?

Onopvallende Nederlandse miljardair

De reden van zijn rijkdom is het bedrijf CTP (Central Trade Park), dat hij twintig jaar geleden begon met twee compagnons, om in Tsjechië te investeren in industrieterreinen en logistieke centra.

Doordat hij zijn vermogen in Tsjechië verdiende, had niemand in Nederland door hoe rijk hij precies was. Dat veranderde toen Remon Vos twee jaar geleden voor het eerst in de Quote 500 was te vinden, als hoogste nieuwe binnenkomer. Quote schatte zijn vermogen toen op 1,5 miljard.

Dat betekent dat Remon Vos in de afgelopen jaren flink wat rijker is geworden. De grootste oorzaak? Door de beursgang van CTP vorig jaar werd zijn vermogen ruim drie keer zoveel waard.

De carrière van Remon Vos: van vleesfabriek tot vastgoed

Volgens het Financieel Dagblad groeide Remon Bos op in Groningen. Veel geld was er thuis niet. Om toch sigaretten en biertjes te kunnen betalen, ging hij daarom vroeg aan het werk. Hij pakte allerlei baantjes op: van auto’s wassen tot werken in de vleesfabriek.

Rijk worden is altijd zijn doel geweest. “Ik had geen idee hoe de wereld eruit zag”, zegt Remon Vos in een interview met De Ondernemer. “Maar ik was wel avontuurlijk, wilde iets van het leven maken. Ik had niets te verliezen. En ik wilde geld verdienen. Dat is een motivatie hoor, als je nooit iets hebt gehad. Ik wilde een nieuwe auto kunnen kopen.”

Hoe belandt een jongen uit Groningen in Tsjechië? Na de val van de muur trok Remon Vos met Johan Brakema, een al wat oudere ondernemer, naar Tsjecho-Slowakije. Daar werden ze een soort agent, die ondernemers koppelden aan bedrijven in Nederland, in ruil voor een percentage van de handel. “We waren niet bepaald de enige die dit deden, maar we pakten het serieus aan”, vertelt hij in het interview met De Ondernemer.

Top 5 in Europa wat betreft logistiek vastgoed

Het is 1995 als Remon Vos met zijn latere echtgenote Carolien naar Praag verhuist. Een Groningse ondernemer heeft hem gevraagd een fabriek op te zetten in Tsjechië, dat melkkarretjes voor in de supermarkt produceert. Het zaadje voor CTP werd geplant toen de fabriek moest uitbreiden, maar de Nederlander kon moeilijk ruimte vinden. Als hij er last van had, hadden vast meer bedrijven dat. Zijn vermogen bewijst wel dat dit inderdaad het geval was.

We horen het je denken: wat doet CTP precies? Central Trade Park bouwt sinds 1998 panden en verhuurt ze vervolgens aan bedrijven die ruimte zoeken. Eerst alleen in Tsjechië, maar later ook in andere landen in Europa. Het bedrijf behoort momenteel tot de top 5 van Europa als het gaat om logistiek vastgoed.

Johan Brakema, de wat oudere ondernemer, zorgde in deze tijd voor de financiering. Compagnon Eddy Maas was verantwoordelijk voor de contracten. En Remon Vos? Het was zijn taak om nieuwe locaties te vinden en de projectontwikkeling en bouwbegeleiding op zich te nemen. Inmiddels is Vos de enige grootaandeelhouder van CTP. Brakema stapte al vroeg uit, Maas overleed in 2016.

Geld niet interessant

Met een vermogen van 5,7 miljard euro kan je wel zeggen dat het doel ‘rijk worden’ van de jonge versie van Remon Vos is gelukt. Hij heeft een privévliegtuig, een indrukwekkend wagenpark en woont op een landgoed in de buurt van Praag. Maar inmiddels vindt hij geld verdienen helemaal niet meer zo interessant.

“Ik ben niet materialistisch”, zegt hij tegen De Ondernemer. “Misschien dat ik het in het begin wel voor het geld deed, om een huis voor mijn moeder te kopen, bijvoorbeeld. Maar nu? Ik kijk weleens naar onze aandelenkoers, maar of die nou zo staat of zo, dat doet me niet zoveel. Ik vind ondernemen gewoon heel erg leuk.”

Waar veel anderen in de Quote 500 hun rijkdom toch deels hebben danken aan een erfenis, gift of de populariteit van het internet, heeft Remon Vos zijn vermogen helemaal zelf vanaf nul opgebouwd. Daar heeft hij hard voor gewerkt en dat doet hij nog steeds, merkt Quote als ze twee dagen met hem meelopen. Zijn eerste meeting blijkt standaard om 7:00 uur ‘s ochtends te zijn en na middernacht gaat de laptop ook weer open onderweg naar het hotel.

“Als ik in Nederland kom, dan denk ik: wauw, wat een stelletje ambtenaren”, zegt hij tegen het Financieel Dagblad. “Want ze hebben het over work-life balance en willen 40 uur per week werken en zo. Dan zeg ik altijd: dan moet je niet bij CTP zijn.”

5 verrassende feiten over de rijkste Nederlander en haar vermogen

Financieel DagbladDe OndernemerQuote

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.