Martin de Coninck
Martin de Coninck Geld & Carrière 15 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Australian Open deelt record aan prijzengeld: dit is er te verdienen

Vanaf maandag 16 januari barst het tennisgeweld weer los op de eerste Grand Slam van het jaar: de Australian Open 2023 in Melbourne. Er valt weer een flinke pot geld te verdelen, het grootste geldbedrag aan prijzengeld tot nu toe in Australië.

Van de vier Grand Slam-toernooien strooit alleen de concurrent uit de Verenigde Staten met meer bankbiljetten. De US Open is nog altijd het meest lucratieve tennistoernooi om aan deel te nemen.

Prijzengeld gelijk voor mannen en vrouwen

Het prijzengeld voor mannen en vrouwen is voor de Australian Open in 2001 gelijk getrokken. Destijds zeker geen primeur voor een Grand Slam: de US Open deed dit al in 1973, zeer vooruitstrevend voor die tijd. Roland Garros en Wimbledon volgden dit goede voorbeeld pas in 2007. Afijn, anno 2022 zijn deze plooien glad gestreken.

Vetste prijzenpot ooit op Australian Open 2023

Dit jaar valt er op de Australian Open bijna 50 miljoen euro te verdelen in Melbourne. Dat is goed nieuws, ook voor de Nederlandse deelnemers, zoals Arianne Hartono. De Meppelse overleefde drie wedstrijden in het kwalificatietoernooi en mag strijden in het hoofdtoernooi dat dus aanstaande maandag begint.

Deelname aan het hoofdtoernooi in 2023 is natuurlijk een sportieve opsteker, maar ook een financiële: starten in de eerste ronde van de Australian Open betekent sowieso 68.293 euro bijschrijven op je bankrekening. Een stijging van 3,16 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit bedrag loopt per volgende ronde die je haalt alleen maar verder op. De winnaar strijkt een geldbedrag van omgerekend 1.912.211 euro op. Dat is een stijging van 3,48 procent. De verliezend finalist krijgt omgerekend 1.044.485 euro, een stijging van 3,17 procent ten opzichte van 2022. Bekijk hier de verdiensten per ronde.

Novak Djokovic weer op de Australian Open

Ook Novak Djokovic is in 2023 weer van de partij. Na een gedwongen afwezigheid van twee jaar – hij weigerde zich te laten vaccineren tegen corona – is de Servische recordhouder weer welkom. Djokovic gaat voor zijn tiende eindoverwinning op het blauwe hardcourt. Mocht hij deze mijlpaal bereiken, dan komt de Servische nummer vijf van de wereldranglijst op 22 grand slam-overwinningen, net zoveel als zijn Spaanse rivaal Rafael Nadal.

Van prijzengeld op de Australian Open zal Djokovic trouwens niet wakker liggen, hij is namelijk de best verdienende tennisser ooit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.