Felix Decavel
Felix Decavel Eten & Drinken 4 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

5 klassieke gerechten die elke man kan maken volgens onze expert

Een doorwinterde keukenprins of juist een onbetwiste koning van Thuisbezorgd? Dit zijn vijf recepten voor heerlijke gerechten die elke man in zijn arsenaal moet hebben. Smakelijk alvast!

Neem dit overigens niet aan van onze lege koelkasten aan. Maar van onze redactiebuurvrouw Nancy van Batenburg, hoofdredacteur en culinair expert van Culy.

Gerechten die elke man moet kunnen

Manners vroeg haar namelijk om onze kookboeken bij te spijkeren. En van het resultaat knort onze maag nu al. Van elk gerecht geven we je de ingrediënten, en voor de precieze bereidingswijze linken we je door naar Culy.

Klassieke smashburger

Oorspronkelijk een gerecht uit Oklohama in Amerika, maar smashburgers zie je tegenwoordig steeds vaker verschijnen op Nederlandse menukaarten. En terecht!

klassieke gerechten die iedere man kan maken smashburger
(Afbeelding: Culy)

Ingrediënten voor het gerecht

  • Voor 4 personen:4 hamburgerbroodjes (bijv. brioche)
  • 450 gram rundergehakt (liefst met tenminste 20% vet)
  • 1 grote vleestomaat, in 4 plakken
  • Wat blaadjes kropsla
  • Paar plakjes augurk
  • Klassieke hamburgersaus (of ketchup en een lik mosterd)
  • Zout & peper
  • Zonnebloemolie

Check hier de exacte de bereidingswijze

Steak met pepersaus

De beste steaks van de Lage Landen eet je aan de Belgische kust en in Amsterdam. Of binnenkort bij jou thuis dankzij dit eenvoudige recept voor een bedrieglijk moeilijk gerecht. Hoe dan ook een van de klassieke gerechten die je als man moet kunnen maken.

klassieke gerechten die iedere man kan maken steak met pepersaus
(Afbeelding: Culy)

Ingrediënten steak

  • 2 steaks van ongeveer 200 gram p.p. (afhankelijk van je eetlust)
  • Grof zout en versgemalen peper
  • 1 teen knoflook, geplet en ongepeld
  • 2 eetlepels ongezouten roomboter
  • Olijfolie
  • Paar takjes verse rozemarijn en tijm (optioneel)

Ingrediënten pepersaus

  • 1 bouillonblokje (rund), verkruimeld
  • 80 ml cognac
  • 1,5 eetlepel groene peperkorrels (uit zo’n potje)
  • Boter
  • 90 ml room
  • 1 eetlepel Worcestersaus

Check hier de exacte de bereidingswijze

Vlaams stoofvlees

Dé tijdloze winterklassieker van onze zuiderburen mag natuurlijk niet ontbreken. En dankzij dit recept, smaakt het stoofvlees nog beter dan in gelijk welke Vlaamse frituur. (Behalve die van  ‘t Waregems Friethuis natuurlijk).

(Afbeelding: Culy)

Ingrediënten voor het gerecht

  • 1 kilo rundvlees
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 dikke snee witbrood
  • 2 eetlepels scherpe mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 flesje donker bier
  • 400 ml bruine vleesfond of runderbouillo
  • 75 gram ongezouten boter
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Check hier de exacte de bereidingswijze

Tomatensalade met avocado en rode ui

Hoe vettiger, hoe prettiger. Maar dan wel af en toe doorspekt met een gezonde salade. Ook dit eenvoudige gerecht zou elke man makkelijk in elkaar moeten kunnen flansen met dit recept.

klassieke gerechten die iedere man kan maken tomatensalade avocado
(Afbeelding: Culy)

Ingrediënten voor het gerecht

  • 2 grote rijpe tomaten
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 kleine rode ui, heel fijn gesneden
  • 60 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • Zout & verse zwarte peper

Check hier de exacte de bereidingswijze

Spaghetti met tomatensaus uit hitserie The Bear

The Bear is een van de beste series op televisie momenteel. Bijna even goed als de spaghetti die in het fictieve restaurant wordt gemaakt als family meal voor het personeel. De kunst van klassieke gerechten, is het verhaal eromheen goed vertellen. Dat is bij deze gedaan.

klassieke gerechten die iedere man kan maken spaghetti uit de bear
(Afbeelding: Culy)

Ingrediënten voor het gerecht

  • 500 gram spaghetti (of andere pasta)
  • 800 gram gepelde San Marzano tomaten (of andere tomaten)
  • 120 ml olijfolie
  • 5 tenen knoflook, gepeld en licht geplet
  • 1/2 theelepel gedroogde chilivlokken
  • Grote hand verse basilicum (inclusief steeltjes) + extra ter garnering
  • 1 grote ui, gepeld en gehalveerd
  • 55 gram ongezouten roomboter (of 4 eetlepels)
  • Geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
  • Zout

Check hier de exacte de bereidingswijze

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.