Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Rijk en Beroemd 18 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

De miljoenen die Promes verliest versus zijn slinkende vermogen

Lange tijd ontliep Quincy Promes zijn straf, maar nu is er geen ontkomen meer aan voor de Amsterdamse bad boy. Niet alleen hangt er een jarenlange celstraf boven zijn hoofd, ook wacht hem de strop. Een financiële strop dan hè.

Volgens John van den Heuvel is het een kwestie van tijd voordat Quincy Promes zal worden uitgeleverd aan Nederland, maar zeker is het nog niet. Wat wel zeker is, is dat Quincy Promes financieel wordt uitgekleed. Zijn veroordeling gaat hem miljoenen kosten.

OM legt beslag op negen pandjes van Quincy Promes

Afgelopen week legde het OM beslag op negen huizen die in het bezit van Quincy Promes zijn. Gevreesd werd dat hij die snel zou verkopen om het geld vervolgens weg te sluizen naar Rusland. Dit deed hij afgelopen zomer al, toen hij een van zijn penthouses in Amsterdam Zuid voor 2,5 miljoen euro aan Martin Garrix verkocht.

Promes bezit ook nog luxe woonhuizen in onder andere Amsterdam, Almere, Utrecht en Abcoude. De negen panden waarop het OM beslag heeft gelegd, worden door het AD op een waarde van minimaal 10 miljoen euro geraamd.

Veroordeling kost miljoenen

Inmiddels heeft de rechtbank bepaald dat Promes een schadevergoeding aan zijn neef moet betalen, die hij in 2020 in zijn knie stak. Hoeveel dit Promes gaat kosten, is nog niet bekend. Advocaat Yehudi Moszkowicz zegt dat het over ‘vele tonnen’ zal gaan. Voor de zekerheid werd er alvast voor 630.000 euro beslag gelegd op een huis van Promes in Leidsche Rijn, dat hij in 2020 voor 2,1 miljoen euro kocht. Of ditzelfde huis ook bij de negen geconfisqueerde huizen hoort, is niet bekend.

Quincy promes vermogen
Quincy Promes bij de club waar hij de laatste jaren een miljoenensalaris verdiende: Spartak Moskou (Bron: ANP)

Daarnaast zal Spartak Moskou, de werkgever van Promes, zijn contract willen ontbinden zodra hij de bak in gaat, zodat ze de resterende anderhalf jaar van zijn salaris niet hoeven te betalen. Uit schattingen van diverse sportsites maken we op dat Promes ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar verdient. In totaal kost hem dit dus 3,75 miljoen euro. Indien Ajax een prestatiebonus misloopt door de arrestatie van Promes, kunnen ze deze bovendien op hem persoonlijk verhalen. Hiermee is 1,25 miljoen euro gemoeid.

Het is koffiedik kijken, maar de schade loopt voor Promes waarschijnlijk in de miljoenen. Het kunnen er vijf zijn, maar het kan ook richting de tien gaan. Heeft hij die eigenlijk wel?

Dit is het geschatte vermogen van Quincy Promes

Quincy Promes voetbalde in zijn carrière 33 miljoen euro bij elkaar, zo berekende Quote aan het begin van 2024. Dit is exclusief sponsordeals met merken als Nike, die al gauw een miljoen euro per jaar opleveren. Daarnaast investeerde Promes volgens ontcijferde appgesprekken voor 200.000 euro in de cocaïnehandel van Piet Wortel, waarmee 6 miljoen euro zou zijn verdiend.  

Promes zit dus flink in de slappe was. Een flink deel van zijn inkomsten zal echter al zijn verbrast aan zijn jetset-bestaan. Zo poseert Promes op Instagram met een Lamborghini Urus die hij voor 323.181 euro aanschafte, draagt hij juwelen die om en nabij de 100.000 euro per stuk kosten en filmt hij zichzelf met Patek Phillipe-horloges om van enkele tienduizenden euro’s per stuk. Zo gaat het rap met je vermogen, ook als je miljoenen hebt.

Promes aan de bedelstaf?

Hoe rap het kan gaan, bewees voormalig voetballer Andy van der Meijde. Hij verbraste naar eigen zeggen 11 miljoen euro aan vrouwen, auto’s en drank. “Ik kocht om de week auto’s en huurde huizen met golfbanen, terwijl ik niet eens golf. Ik was helemaal gek. Je bent jong en krijgt heel veel geld. Dan denk je: het raakt nooit meer op”, vertelt hij in Rookworst de Podcast.

Vrouwen, auto’s en drank behoren toevallig ook tot de hobbies van Quincy Promes. Met zijn nieuwe liefde Tabatha Robinson, oftewel rapper DreamDoll, bracht hij vlak voor zijn arrestatie nog tijd door in een exclusieve club in Dubai. Dit zijn uitjes die snel in de papieren lopen, al gebruik je er alleen een sprits en een kopje thee.

Sommige miljoenen verdampen sneller dan andere

Iemand die ook makkelijk aan haar miljoenen is gekomen, is Charlene de Carvalho-Heineken. Zij hoeft van ons niet per se uitgekleed te worden (ook weer financieel bedoeld), maar ze mag wel wat meer weggeven aan goede doelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.