Coen Grutters
Coen Grutters Huizenmarkt 18 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Net buiten Fries Funda-dorp koop je spotgoedkoop vrijstaand huis

Het Friese dorpje Allingawier is in rep en roer omdat een makelaar een historisch deel van het dorpscentrum op Funda heeft geplaatst. Dat voorspelt geen warm welkom voor de nieuwe bewoners. Hopelijk word je een dorpje verderop wel met open armen ontvangen, want daar staat een beeldig vrijstaand huisje te koop voor een absolute spotprijs.

Het Friese dorp dat momenteel de krantenkoppen vult, is Allingawier. Een aantal panden dat ooit onderdeel uitmaakte van een openluchtmuseum wordt momenteel op Funda aangeboden voor ruim 1,5 miljoen euro. Door de landelijke aandacht komen mogelijke kopers uit heel het land richting het Friese noorden om het buurtje te bezichtigen en daar zijn niet alle 99 inwoners van het dorp even blij mee.

Schitterend huis in dorpje naast beruchte Allingawier

Je zou haast vergeten dat in de naastgelegen dorpen ook nog historische pareltjes te koop staan. Allingawier grenst aan onder meer Idsegahuizum (nee, onze kat liep niet over het toetsenbord) en het eveneens vreemd klinkende Exmorra. In dat laatste plaatsje staat het beeldige, vrijstaande Funda-huisje te koop.

Het betreft een interessante woning die slechts 47 vierkante meter aan woonoppervlak telt. Het perceel zelf is 172 vierkante meter groot en dus heb je nog lekker veel ruimte om het huis. In de tuin staan zelfs nog twee schuurtjes. Lekker praktisch, maar ze nemen helaas wel een deel van het fantastische, landelijke uitzicht weg.

Funda-woning te koop voor bijzonder lage prijs

Hoewel het net als de huisjes in Allingawier om een monumentaal pand gaat, oogt het vanbinnen vrij strak en modern. In de keuken vind je zelfs een heus kookeiland. De woonkamer, keuken, bijkeuken en badkamer vind je allemaal op de begane grond. De trap leidt je dan ook enkel naar je slaapkamer.

De vrijstaande woning staat voor een opmerkelijk laag bedrag van 160.000 euro te koop op Funda. Dat is ruim 2,5 ton minder dan de gemiddelde huizenprijs op dit moment. Zelfs per vierkante meter is dat een meer dan schappelijke prijs. Bovendien kun je de Funda-saga in het naastgelegen Allingawier op de voet blijven volgen. Wie nog noordelijker wil wonen, vind voor een vergelijkbaar bedrag dit paleisachtige stulpje in Zweden waar je als een koning woont.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.