Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 18 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als psycholoog in Nederland

Eind vorig jaar stonden er zo’n 84.000 Nederlanders op de wachtlijst voor een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg. Onder meer psychologen zijn dus hard nodig in Nederland. Maar welk salaris verdient een psycholoog eigenlijk?

De term ‘psycholoog’ is in Nederland geen beschermd beroep. Iedereen zou zichzelf dus zomaar psycholoog kunnen noemen.

Een carrière als psycholoog

Maar wil jij aan de slag als gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog), dan moet je in het bezit zijn van een erkend diploma en een registratie in het zogenoemde BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).

En dat lukt niet zomaar. Eerst moet je een 3-jarige universitaire bachelor psychologie doen. Vervolgens een 1- of 2-jarige master psychologie en daarna nog een GZ-opleiding van 2 jaar. Om aan de slag te kunnen als GZ-psycholoog zul je dus eerst 6 tot 7 jaar moeten studeren. Volgens de wet BIG is de GZ-psycholoog wél een beschermde titel, in tegenstelling tot enkel de term psycholoog.

Als GZ-psycholoog doe je psychologisch onderzoek en voer je behandelingen uit bij cliënten.

Het salaris van een GZ-psycholoog

Als GZ-psycholoog word je ingeschaald in functiegroep 65, met aanloopschaal 64. De aanloopschaal 64 kent een salaris variërend tussen de 4.272 euro bruto per maand en 4.795 euro bruto per maand. Salarisschaal 65 is op haar beurt opgesplitst in salarisschaal 65a en salarisschaal 65b. Salarisschaal 65a start met een bruto maandinkomen van 4.977 euro per maand tot 5.629 euro per maand. Functieschaal 65b start op een bedrag van 5.790 euro en loopt tot 6.504 euro bruto per maand.

Als afgestudeerd GZ-psycholoog kun je rekenen op een salaris van 4.272 tot 6.504, afhankelijk van je ervaring.

Daarnaast vinden we terug in de CAO Geestelijke Gezondheidszorg dat je als GZ-psycholoog in opleiding in aanmerking komt voor een schaal 59/60. Daarbij hoort een salaris variërend tussen de 3.682 euro en 5.548 euro.

Openstaande vacatures GZ-psycholoog

Benieuwd naar de praktijk? Momenteel staat er bijvoorbeeld via Rijksoverheid een vacature open voor een GZ-psycholoog bij de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen; oftewel een Nederlandse gevangenis. Bij de vacature hoort een maandsalaris volgens de maatstaven van de CAO; namelijk een bedrag tussen de 4.278 euro en 6.320 euro.

Check hier het gemiddelde uurloon van een hoogopgeleide zzp’er in Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.