Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

Kijkvoer: Quentin Tarantino tipt 7 ‘perfecte films’

De weg kwijt in het omvangrijke filmaanbod van je favoriete streamingdiensten? Quentin Tarantino heeft zeven films voor je op een rijtje gezet, die volgens hem stuk voor stuk ‘perfect’ zijn.

Met een alsmaar uitdijend aanbod aan streamingdiensten en films is de keuzestress real. Een filmavondje begint tegenwoordig met door een reeks aan diensten struinen, op zoek naar die ene topfilm om te gaan kijken.

Quentin Tarantino leeft voor cinema

Tegen de tijd dat je eindelijk een film hebt gekozen, val je al praktisch in slaap. Gelukkig zijn er nog smaakmakers, curators, die je helpen om de pareltjes uit een zee van middelmatigheid te vissen.

Wie is dan geschikter dan Quentin Tarantino. De filmmaker achter een aantal van de beste films aller tijden, maar ook de eigenaar van een aantal legendarische Amerikaanse bioscopen. De beste man leeft voor cinema.

Gelukkig laat Tarantino ons soms ook meegenieten. Hij is nooit te beroerd om een aantal tips te delen. Ook nu is het weer raak.

Cinema Speculation

De 59-jarige regisseur is bezig met een promotieronde voor zijn nieuwe boek, Cinema Speculation. Daarin duikt hij onder andere in zijn favoriete films uit zijn jeugd, met name uit de jaren zeventig.

In dat boek claimt Tarantino dat The Texas Chainsaw Massacre (1974) één van de weinige perfecte films uit Hollywood is. ‘Untouchable.’

Ter promotie van zijn nieuwe boek was de Pulp Fiction-regissseur afgelopen donderdag te gast bij Jimmy Kimmel Live.

despicable me 2, eerste film, zoon, zoontje, quentin tarantino
Quentin Tarantino (Afbeelding: AFP)

7 perfecte films

De presentator van de talkshow vroeg hem of er nog andere films zijn die hij als perfect zou bestempelen.

Quentin Tarantino legde vervolgens uit dat het er niet veel zijn. “Kijk, als je perfecte films zegt, dan heb je het over de esthetiek van een individuele persoon, maar ook van alle personen. Perfecte films overstijgen op een of andere manier alle esthetiek.”

Simpel gezegd: een film vinden die smaak overstijgt en voor iedereen perfect is, is praktisch onmogelijk. Toch heeft Tarantino zeven tips, zeven films die volgens hem perfect zijn. “Ze zijn niet misschien iedereens ding, maar je kunt niet om ze heen.”

Thanks, Tarantino! We hebben de zeven kijktips hieronder voor je op een rijtje gezet. Het hele televisie-interview met de regisseur kun je hier terugkijken. Benieuwd naar zijn boek? Die vind je hier.

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Perfect voor Halloween! Slachting met de Kettingzaag, zoals deze horrorfilm destijds in het Nederlands heette, kun je het beste gaan kijken zonder voorkennis. Geloof ons maar: het is een zinderende kijkervaring die je vanaf het begin bij je nekvel grijpt. Een masterclass in horror van regisseur Tobe Hooper.

Jaws (1975)

Nog zo’n klassieker, die ook technisch gezien in het horrorgenre valt. In het slaperige badplaatsje Amity spoelt op een dag het lijk van een jonge vrouw aan. Politiechef Martin Bordy trekt al snel de conclusie dat er een enorm witte haai de wateren onveilig maakt. Klein probleem: het bestuur van het toeristentrekpleister weigert daarin te geloven, met alle gevolgen van dien.

The Exorcist (1973)

Ja, het moge duidelijk zijn: Quentin Tarantino is een horrorliefhebber. Actrice Chris McNeil wordt midden in de nacht wakker door vreemde geluiden. Ze blijken uit de slaapkamer van haar dochtertje te komen, Regan. Het meisje ligt wild schokkend in bed, en kan haar spasmen niet onder controle houden. Kan ze nog gered worden?

Annie Hall (1977)

We gaan van gruwelijke horror naar wat vaak de moeder van de romantische komedie wordt genoemd: Annie Hall. Woody Allen, die zelf de hoofdrol speelt, vertelt het verhaal van een neurotische komiek en zijn vriendin. Ze hebben al jaren een relatie die eigenlijk onmogelijk is, en waarvan ze zelf ook niet snappen hoe ze het voor elkaar krijgen. Dialogen waar je U tegen zegt!

Young Frankenstein (1974)

Ja, we gaan weer terug naar horror, dit keer met het luchtigere Young Frankenstein. Eigenlijk gewoon een komedie. Een jonge chirurg erft het kasteel van zijn opa, de beroemde Victor von Frankenstein. Daar treft hij drie bijzondere figuren aan: de gebochelde Igor, de huishoudster Frau Blucher en de assistente Inga. Wanneer hij het boek van zijn opa vindt met daarin al zijn experimenten, verandert zijn mening over zijn werk voor goed. Bedacht door Gene Wilder, die ook de hoofdrol speelt, die je waarschijnlijk kent als dé Willy Wonka.

Back To The Future (1985)

Pure nostalgie, die ook anno 2022 nog als een huis staat. We kennen allemaal het verhaal: Marty McFly reist terug naar 1955 met een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean. Klein probleem: hij zorgt er aldaar per ongeluk voor dat zijn eigen moeder verliefd op hem wordt. De enige oplossing is ervoor zorgen dat ze alsnog verliefd wordt op zijn vader, anders zal hij nooit meer geboren worden.

The Wild Bunch (1969)

Quentin Tarantino heeft door de jaren heen zijn liefde voor de Western niet onder stoelen of banken gestoken. Met The Hateful Eight zette hij zelf één van de beste films uit het genre neer. De enige perfecte Western die hij tijdens zijn interview noemde was The Wild Bunch over een groep oudere outlaws die de allerlaatste overval van hun carrière hebben gepland. Ze denken eindelijk met pensioen te kunnen gaan, maar het loopt uiteraard anders.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.