Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

De speelduur van Avatar 2 is extreem, maar de regisseur heeft een oplossing

Avatar: The Way of Water gaat nog langer worden dan de eerste film. James Cameron heeft gelukkig ook een oplossing voor fans die naar het toilet moeten tijdens de film.

De grootste film aller tijden krijgt na dertien jaar eindelijk een vervolg. Dan hebben we het natuurlijk over Avatar, de film die het grote publiek kennis liet maken met de wondere wereld van 3D. Een wereld die anno 2022 aan de beademing ligt.

Avatar 2 wordt lang, erg lang

Ook zonder de hyperfocus op 3D heeft Avatar echter bestaansrecht. James Cameron heeft plannen voor niet één, maar vier vervolgfilms. Disney, de kersverse eigenaar van de megafranchise, heeft al groen licht gegeven voor twee sequels.

De eerste komt al op 13 december uit, en gaat The Way of Water heten. We hebben er dertien jaar op moeten wachten, maar dan word je ook wel op je wenken bediend. Althans, als het gaat om hoeveel Avatar je krijgt.

Je gaat namelijk aan een plaspauze moeten geloven. Niet omdat de film zich grotendeels in het water afspeelt, maar vanwege de speelduur. The Hollywood Reporter meldt namelijk dat The Way of Water maar liefst drie uur en dertien minuten lang gaat worden.

Ter vergelijking: Avatar duurde twee uur en 41 minuten, en werd destijds daardoor al als lang bestempeld. De vervolgfilm gaat daar dus nog 29 minuten bovenop leggen.

Avatar the way of water speelduur
James Cameron (Afbeelding: Disney)

Zeuren niet toegestaan

Sowieso is Cameron niet vies van een behoorlijke runtime. Zijn Titanic duurde drie uur en veertien minuten. Wie weet gaat The Way of Water dat drama nog aftroeven, want naar verluidt is Cameron nog actief in de nieuwe Avatar-film aan het knippen.

De 68-jarige regisseur heeft ook al een weerwoord voor fans die aanstoot nemen aan de speelduur van de blockbuster:

“Ik wil niemand horen zeuren over de lengte als ze acht uur lang televisie zitten te bingewatchen”, zei hij tegenover filmblad Empire. “Ik kan dat deel van de recensie al bijna schrijven: ‘De tergend lange film van drie uur…’ Give me a f*cking break. Ik heb mijn kinderen vijf afleveringen van een uur achter elkaar zien kijken. Dit is de grote sociale paradigmaverschuiving die moet plaatsvinden: het is oké om op te staan en te gaan plassen.”

Manke vergelijking

Je hebt dus de officiële toestemming van Cameron himself om een plaspauze in te lassen tijdens The Way of Water. Zijn ergernis is begrijpelijk, maar de vergelijking met televisie is tegelijkertijd ook ietwat mank. Televisie kun je pauzeren wanneer je wilt, een bioscoopfilm gaat gewoon door terwijl je op het toilet zit.

Wat als je nou nét die ene cruciale scène mist? Er zijn websites en apps die dat probleem oplossen door je van te voren te vertellen op welk moment je kunt gaan plassen, maar ideaal is het allerminst.

Gelukkig heb je nog even om een gameplan te beedenken: Avatar: The Way of Water draait vanaf 14 december in de Nederlandse bioscopen. Check in de tussentijd ook de toffe nieuwe LEGO-sets die ter promotie van de nieuwe film zijn uitgebracht.

M2THR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.