Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Brein achter Queen’s Gambit is terug met iconisch moordmysterie

De producent van The Queen’s Gambit is terug met een iconisch moordmysterie. Maak kennis met Monsieur Spade, een serie met Clive Owen in de hoofdrol.

Je kunt het je waarschijnlijk al haast niet meer voorstellen, maar oktober 2020 zaten we nog allemaal binnen. Streamingdiensten als Netflix zetten daardoor tijdens de pandemie ongelooflijke groeicijfers neer. We hadden immers niet veel beters te doen, dus zaten we massaal op de bank series en films te streamen.

Het megasucces van The Queen’s Gambit

Mede daardoor kon The Queen’s Gambit eind 2020 compleet viral gaan. Een dramaserie over een schaaktalent als megahit: niemand zag het aankomen. Toch kreeg de streamingdienst het voor elkaar.

Het bleef ook niet bij denderende kijkcijfers. Ook critici liepen met de dramaserie weg. Tijdens de Emmy Awards werd de Netflix Original met maar liefst elf gouden beeldjes bekroond. Waaronder de Emmy der Emmy’s: die voor Outstanding Limited Series.

Geen tweede seizoen

Dat smaakte naar meer, voor zowel Netflix als voor fans van The Queen’s Gambit. Toch is het anno 2023 nog steeds bij dat ene seizoen gebleven. De grote ster van de show, Anya Taylor-Joy, leek even begin dit jaar te hinten naar een nieuw seizoen, maar dat bleek het werk van een hacker te zijn.

Ook Scott Frank, het brein achter de show, was er in 2021 zeer duidelijk over: “Ik heb het gevoel dat we het verhaal hebben verteld dat we wilden vertellen, en ik maak me zorgen – laat ik het anders zeggen – ik ben doodsbang dat als we proberen meer te vertellen, we zouden verpesten wat we al hebben verteld.”

Een verfrissende houding. Hoe tof de wereld van de jonge Beth Harmon ook was, hebben we liever een dijk van een korte serie dan een show als Game of Thrones die door de laatste paar seizoenen een smerige nasmaak achterlaat.

Nieuwe serie van dezelfde maker: Monsieur Spade

Bovendien betekent een einde voor The Queen’s Gambit niet meteen ook een einde voor wat de Netflix Original zo goed maakte. Scott Frank, de producent van de schaakserie, is nu namelijk terug met een nieuw project. Hij produceert, schrijft en regisseert Monsieur Spade, een noir mystery thriller-serie met niemand minder dan Clive Owen in de hoofdrol.

Owen zie je de laatste tijd crimineel weinig in grote films, terwijl hij met bijvoorbeeld Children of Men en Inside Man een aantal van de beste bioscoopfilms van de afgelopen decennia op zijn CV heeft staan. Begin volgend jaar is de 58-jarige filmster helemaal terug met de serie Monsieur Spade.

Iconische detective en moordmysterie

De show speelt zich af in 1963 en focust op Sam Spade, een door Owen gespeelde detective. Hij spendeert zijn jaren als pensionado vooral in Zuid-Frankrijk, tot zijn oude aartsvijand opduikt en er zes nonnen op brute wijze worden vermoord. Spade zal, hoe clichématig dan ook, weer terug moeten keren om voor nog één laatste keer een moordzaak op te lossen.

Het personage van Clive Owen is niet nieuw. Sam Spade is de creatie van Dashiell Hammettt, een geprezen misdaadschrijver met talloze klassiekers op zijn naam. Red Harvest, The Maltese Falcon, The Thin Man: de Amerikaan schreef vooral in de jaren twintig en dertig misdaadverhalen die ook anno 2023 nog als een huis staan. Een aantal van de beste boeken in het genre, zonder twijfel.

Monsieur Spade The Queen's Gambit moordmysterie serie
(Afbeelding: AMC)

Hopelijk vertaalt dat ijzersterke bronmateriaal zich dus ook naar een ijzersterke serie. Met de producent van The Queen’s Gambit aan boord en een acteur als Clive Owen in de hoofdrol zijn alle ingrediënten in ieder geval aanwezig. Naast Owen bestaat de cast van Monsieur Spade onder andere uit Louise Bourgoin, Rebecca Root en Cara Bossom.

Wanneer komt Monsieur Spade uit?

De eerste trailer belooft in ieder geval meteen veel goeds. Het duistere sfeertje en de onheilspellende moordzaak maken je als kijker meteen nieuwsgierig. Toch zullen we nog even geduld moeten hebben: we weten op dit moment enkel dat Monsieur Spade ergens begin 2024 uit zal gaan komen. Dat is niet het enige vraagteken, want het is ook nog niet duidelijk waar we de misdaadserie precies in Nederland kunnen gaan streamen. In Amerika zal de Original naar AMC+ komen, wiens shows in Nederland meestal op Netflix belanden.

Wordt vervolgd dus! In de tussentijd kun je de beste mystery-verhalen van de afgelopen honderd jaar er nog eens bijpakken door in het oeuvre van Dashiell Hammett te duiken. We raden aan te beginnen met The Maltese Falcon, maar al deze boeken van Hammett zullen je niet teleur gaan stellen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.