Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 15 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Was dit een ‘pump and dump’ van beursgoeroe Warren Buffett?

Wanneer ‘s werelds meest gerenommeerde belegger slechts twee maanden na aankoop plots miljarden aan aandelen dumpt, dan kijkt de financiële wereld in paniek over zijn schouder mee. Was dit een pump and dump van Warren Buffett voor snel gewin?

Het is in ieder geval een tactiek die de wenkbrauwen doet fronsen. De beursgoeroe mag dan wel een aversie hebben tegen Bitcoin, zijn aankoop en vliegensvlugge verkoop van aandelen in een Taiwanees chipbedrijf lijkt eerder op een pump and dump van whales uit de cryptowereld. Of, op de strategie van een onbeduidende position trader, terwijl Warren Buffett voornamelijk bekend staat als een vrij conservatieve belegger die lange tijd op aandelen zit om geld te verdienen aan dividenden.

Warren Buffett verkoopt aandelen al na twee maanden

Bovendien kan zijn gewicht in de schaal van Wall Street niet onderschat worden. Het is heel ongebruikelijk voor Warren Buffett om een miljardeninvestering quasi meteen ongedaan te maken. In november kocht zijn beleggersfirma Berkshire Hathaway nog voor 4,1 miljard dollar aan aandelen in Taiwan Semiconductor Manufacturing, een wereldleider in het vervaardigen van microchips.

Alleen omwille van zijn illustere naam, steeg de prijs van een TSMC-aandeel met bijna 8 procent direct na de aankoop. Nochtans was er toen al een scherpe wereldwijde daling in de vraag naar microchips en was de prijs van TSMC daardoor fors gezakt.

warren buffett, tsmc
De prijs van TSMC eind oktober en nu (Afbeelding: Yahoo Finance)

Minder dan twee maanden later verminderde Warren Buffett zijn positie met 86 procent. Maar de verkoop werd pas gisteren bekend gemaakt uit gerechtelijke documenten, waardoor het aandeel van TSMC de dag afsloot met een verlies van 6 procent. En gezien het sombere vooruitzicht van het komende kwartaal ondanks een fikse stijging in de afgelopen maanden, zal de prijs vermoedelijk verder dalen.

Slimme zet of pump and dump?

Was het een slimme zet van Warren Buffett of een pump and dump? In het verleden deed de beursgoeroe wel al eens een groot deel van zijn aandelen van de hand na een korte periode, zoals de verkoop van Verizon-aandelen na anderhalf jaar. Maar miljarden aan aandelen minder dan twee maanden in het portfolio houden, lijkt op de bedenkelijke praktijken uit de crypto-wereld.

Als je overigens op zoek bent naar een – voor de hand liggende – tip: Warren Buffett heeft nog maar eens zijn positie in Apple versterkt. Hij kocht ter waarde van 3,2 miljard dollar aan aandelen en vergrootte zijn positie in het techbedrijf prompt met ruim 5 procent.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.