Alrik de Jong
Alrik de Jong Design 15 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin-logo bevat al 12 jaar ontwerpfout en niemand die het zag

Of het een voortschrijdend inzicht was van Satoshi Nakamoto zullen we nooit weten. Feit is dat het Bitcoin-logo al 12 jaar lang voorzien is van een ontwerpfout in de vorm van een haarscheurtje, iets waar de koers van de digitale munt ook niet onbekend mee is.

Crypto-investeerders (of gokkers, hoe je ze maar wil noemen) hebben de laatste tijd wel andere zorgen dan het logo van de nog altijd de grootste digitale valuta. Na de recordhoogtes in het najaar van 2021 verschenen er grotere haarscheuren in de koers dan de ontwerpfout in het logo. Toch gaan we het over het laatste hebben. Met Bitcoin zelf komt het namelijk het wel goed, zeggen veel mensen. Of juist niet, zeggen veel andere mensen. Daar gaan we ons niet in mengen.

Ontwerpfout in Bitcoin-logo

Productdesigner Doc op Twitter ontdekte het haarscheurtje en deelde zijn bevinding op het socialmediaplatform. “Een klein ontwerpdetail dat sinds de oprichting bij veel iteraties van het originele Bitcoin-logo ongewijzigd is gebleven”, zegt hij op Twitter. Hij maakte direct ook maar een versie zonder het haarscheurtje, die mensen met oog voor detail vanaf nu kunnen gebruiken.

Na de tweet over de kleine ontwerpfout in het logo van Bitcoin was het hek natuurlijk van de dam op Twitter. “Nee, mijn wereld is verwoest”, reageert een Twitteraar spottend. Hierbij een compilatie van de reacties, die laten zien dat er soms toch nog wel wat lol te beleven valt op Twitter.

Meer reacties lees je onder de tweet van de ontdekker. Zeker even doen, want in de stroom aan reacties stuit je op nog een aantal vermeende details.

Geschiedenis van het ontwerp

Het jaartal in de tweet over de ontwerpfout klopt overigens niet. Het huidige Bitcoin-logo werd pas in 2011 ingevoerd. Daarvoor waren er twee andere logo’s. Lees hier meer over geschiedenis.

bitcoin logo, detail, fout, desig-fail

Mocht je veel geld in Bitcoin hebben geïnvesteerd en in paniek zijn; wellicht stelt de Rainbow Chart je gerust.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.