Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 30 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze man doet het: primeur met nieuw sportschoolconcept

Een origineel idee, flink veel doorzettingsvermogen en ondernemersadvies van Arie Boomsma. De tv-presentator en sportschoolhouder neemt zijn petje af voor Romy Rockx en wij ook. Romy (30) zette in coronatijd een compleet nieuw sportschoolconcept voor Nederland op: Queer Gym.

Romy weet als geen ander hoe belangrijk sporten is om lekker in je lijf te zitten. Als transman voelde hij zich echter kwetsbaar in de reguliere sportschool, vooral tijdens zijn transitie. Daarom richtte hij Queer Gym op, een nieuw sportschoolconcept voor iedereen die behoefte heeft aan een veilige omgeving om te trainen. 

Zelf werd Romy geboren als vrouw en ging hij in gendertransitie. “Je bent moeilijker te plaatsen tijdens dat proces”, vertelt Romy, van huis uit theaterdocent, -maker en -acteur. “Als je zo verandert en daardoor zo bewust met je lijf bezig bent, werkt de sportschool als een vergrootglas. Het maakt je er nog bewuster van dat je anders bent en daar wil je niet mee bezig zijn; in de sportschool wil je juist die positieve vibe voelen.”

Bokstraining en yoga

Romy trainde tijdens zijn transitie in de garage van zijn zwager. “Daar voelde ik me veel minder kwetsbaar. Ik leerde mijn lichaam kennen zonder dat ik erover na hoefde te denken hoe anderen ernaar keken of over waar ik me moest omkleden.” Maar Romy wilde zich juist niet verstoppen in een garage, maar in een veilige omgeving kunnen trainen met anderen. Dus zette hij juist in dat heftige jaar, waarin het coronavirus de wereld veranderde en Romy werd geopereerd, de stap om een nieuw sportschoolconcept neer te zetten. 

Sinds januari van dit jaar is Queer Gym open. Romy deed een opleiding tot personal trainer en geeft individuele sessies en groepstrainingen in een oude gymzaal in Rotterdam. “Ik huur ook queer trainers in die bokstraining, yoga en pilates geven. Mensen zijn blij dat ze bij ons niet op een normatieve manier worden aangesproken, maar dat wordt gevraagd wat ze zelf fijn vinden. Ze voelen zich veilig om dingen aan te geven. Sommigen zijn verrast dat het ze nu lukt om goed aan hun lijf te werken.”

Ondernemersadvies van Arie

Queer Gym is niet alleen voor transpersonen of andere leden van de LHBTIQ-community. “Ik zou bijvoorbeeld ook graag iets opzetten voor dikke mensen, zodra ik iemand heb gevonden die die groep kan lesgeven. Bij Queer Gym is iedereen die zich verbonden voelt met de termen ‘niet-normatief’ en queer welkom, zolang je maar respect hebt voor elkaar.”

Romy kreeg, dankzij de nieuwe Zalando-campagne Supporter van Sporters, ondernemersadvies van Arie Boomsma. Tv-presentator Arie is zelf sportschoolhouder en bekend voorvechter van LHBTIQ-emancipatie. De twee spraken over hoe het is om een eigen gym te hebben en wat er nodig is om zo’n nieuw sportschoolconcept tot een succes te maken. “Het is fijn om iemand te ontmoeten die al die weg heeft afgelegd”, zegt Romy hierover. “Arie heeft een holistische kijk op bewegen. Die visie, dat sporten ook een mentale kwestie is en bovendien iets wat je samen doet, deel ik. Het is een totaalplaatje.”

Verbinding met je lijf

“Als je een moeizame relatie hebt met je lichaam kun je door te sporten veel meer op één lijn komen met je lijf”, weet Romy. “De relatie tussen depressie en bewegen is niet voor niks al zo vaak beschreven. Door te sporten word je sterker, voel je je sterker en maak je verbinding met je lijf. Het helpt ontspannen, zorgt voor een uitlaatklep en het maakt gelukkig. Ik hoop met Queer Gym mensen te stimuleren om te (blijven) sporten. Het zou mooi zijn als ik hiermee ook anderen kan inspireren om ook zo’n veilige sportomgeving te creëren voor iedereen die daaraan behoefte heeft.”

Zalando, Europa’s leidende online platform voor mode en lifestyle, lanceerde onlangs de sportcampagne Supporter van Sporters. Hierin staan mensen met een bijzonder sportverhaal centraal. Zij worden bijgestaan door bekende persoonlijkheden en sporters. Zalando hoopt met de campagne mensen te inspireren en motiveren om (weer) te gaan sporten. 

In samenwerking met Zalando

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.