Redactie
Redactie Gezondheid 31 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek zegt: van deze simpele dingen word je gelukkig

De sleutel naar ultiem geluk bestaat waarschijnlijk niet, maar je kunt wel behoorlijk dicht in de buurt komen. Business Insider dook diep in een aantal onderzoeken naar geluksgevoelens en kwam zo blij als een kind met 25 essentials boven water. De meest opvallende uitkomsten lees je in dit artikel.

Drink koffie

Koffie geeft je een energie-boost, maar kan ook je stemming verbeteren. Verschillende studies wijzen zelfs op een verlaagde kans op een depressie bij de koffiedrinkers.

Mediteer

Het lijkt wellicht voor de hand liggend, maar lang niet iedereen heeft de kunst van het mediteren onder de knie. De kracht zit ‘m in het rust gunnen aan je bovenkamer. Neem af en toe een stapje terug van alle prikkels en je zult de voordelen snel ervaren. De beste ideeën ontstaan niet voor niks onder de douche.

Lees een avonturenverhaal (of beleef er zelf een)

Op avontuur gaan doet absoluut wonderen voor je gemoedstoestand. Uit deze studie blijkt echter dat lezen over de avonturen van een ander soortgelijke geluksgevoelens kan losmaken. Op de bank, kacheltje aan en met een biertje in je handen op avontuur, yes!

Luister naar droevige muziek

Ironisch, maar waar. Aan deze studie deden wereldwijd 772 mensen mee. Wat bleek? Het gros van de deelnemers wist z’n negatieve emoties beter te reguleren tijdens het luisteren naar droevige muziek en werd daardoor – jawel – gelukkiger.

Creëer realistische doelen

Begin je met gitaarspelen, verwacht dan niet binnen een maand de nieuwe Slash te zijn. Gaat nooit lukken, dus frustrerend. Zet liever in op het kunnen spelen van één nummer van Guns ‘n Roses en je zult de de gelukspaden des levens met volle trots bewandelen.

Vergeef

Klinkt als een onderwerp voor de Libelle, maar feit is dat nog niemand ooit gelukkig is geworden door vast te houden aan z’n trots. Ook dit onderzoek bevestigt: vergeef en je zult zwemmen in een zee van geluk.

Breng tijd door met vrienden

Je bent zo druk als dat jij zelf wil. Voor vrienden kun je gewoon tijd maken. Sterker nog: volgens dit onderzoek kun je dolgelukkig worden door met je beste maten te hangen. Dus mannen, de wetenschap bevestigt: we hebben een mannenavond nodig.

Maak je handen vuil

Geef toe: niks zo aangenaam als af en toe alle beeldschermen laten voor wat ze zijn om met je handen in de grond te wroeten. Het geluk van die momenten gaat nog iets verder: de veelvoorkomende doch onschuldige bacterie in aarde genaamd Mycobacterium, heeft soortgelijke effecten als anti-depressiva. Kleine hoeveelheden van de bacterie die je vanzelf binnenkrijgt tijdens het graven – je hoeft dus geen happen aarde te nemen – verhogen het serotonine-level. Een laag serotonine-level is vaak verantwoordelijk voor depressieve gevoelens.

Work out!

Wie ooit intensief heeft gesport, kent het blije gevoel na een goede work-out. Sporten zorgt voor gelukshormonen in de bovenkamer en vermindert stresshormonen. Naast deze tijdelijke voordelen, zorgt een fit lichaam meestal voor een beter-in-je-vel-gevoel. Oftewel: pure winst.

Wees geduldig

Geluk komt met de tijd. Meerdere studies hebben bewezen dat oudere mensen veelal gelukkiger zijn. Hoe dat kan, is nog steeds een mysterie. Er zijn studies die beweren dat ouderen simpelweg hebben geleerd hoe ze met negatieve gevoelens moeten omgaan. Wijsheid komt met de tijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: van deze simpele dingen word je gelukkig
Sluiten