Felix Decavel
Felix Decavel Sport 7 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het prijzengeld van de Oranje Leeuwinnen en wat er nog bijkomt

Zuid-Afrika bleek een lastige klant. En met Spanje in het verschiet, is de weg naar de finale van het WK voetbal nog lang. Maar hoeveel prijzengeld hebben de Oranje Leeuwinnen eigenlijk nu al verdiend?

Het bereiken van de kwartfinales betekent dat Nederland het minstens even goed zal doen als  tijdens het WK voetbal in Qatar van vorig jaar. Desondanks zullen de bankrekeningen van de Leeuwinnen een stuk minder gespijsd zijn dan die van hun mannelijke collega’s.

Het prijzengeld voor Oranje op het WK voetbal 2023

In totaal deelt de FIFA een prijzenpot uit van omgerekend 136 miljoen euro in Australië en Nieuw-Zeeland; ofwel ongeveer een derde van het prijzengeld in Qatar. En net als bij de mannen het geval was, wordt op het WK voetbal voor vrouwen evenwel een onderscheid gemaakt tussen het prijzengeld dat in de kassa van de voetbalbond verdwijnt en het prijzengeld dat op de rekening van de speelsters verschijnt.

Was Oranje al in de groepsfase uitgeschakeld, dan zou de KNVB ‘slechts’ 1,42 miljoen euro kunnen bijschrijven. Lieke Martens en co waren bij een vroegtijdige eliminatie elk 27.000 euro rijker geworden.

En na de moeizame achtste finale tegen Zuid-Afrika wacht vrijdag Spanje in de kwartfinale. Bij verlies krijgt de voetbalbond dus sowieso al 2 miljoen euro en de speelsters elk 82.000 euro. Maar aangezien grote favoriet Verenigde Staten al naar huis is, mag Oranje de borst natmaken voor een lang toernooi indien – het anderzijds sterke – Spanje een maatje te klein blijkt.

Er lonkt meer voor de Leeuwinnen

In de tabel hieronder zie je hoeveel prijzengeld de voetbalbonden en de speelsters opstrijken bij het halen van een betreffende fase op het WK Voetbal 2023. De bedragen heeft Manners omgerekend van dollar naar euro op basis van de huidige wisselkoers.

Fase Speler KNVB
Groepsfase € 27.000 € 1,4 miljoen
Achtste Finale € 55.000 € 1,7 miljoen
Kwartfinale € 82.000 € 2 miljoen
Halve Finale € 150.000 € 2,25 miljoen
Troostfinale € 160.000 € 2,4 miljoen
Finale € 175.000 € 2,7 miljoen
Kampioen € 250.000 € 3,9 miljoen

Ontdek ook het salaris van Micky van de Ven, het nagelnieuwe hart in de defensie bij Tottenham Hotspur. Of check hoeveel de bestbetaalde speelster op het WK voetbal voor vrouwen verdient.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.