Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 4 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

BMW-rijders hardst geraakt door stijgende verzekeringspremie

In coronajaar 2020 werd er minder gereden dan het jaar ervoor. Afname van het gemiddeld aantal kilometers betekent minder schadeclaims en dus een lagere premie voor je autoverzekering. Tenminste, dat zou je denken.

Je voelt hem al aankomen, de autoverzekering werd het afgelopen jaar juist duurder. Suzan Samson, verzekeringsexpert bij Independer, verklaart dat. “De premie is gebaseerd op risicoanalyses op de lange termijn. (…) Na een grote storm met veel schade gaat de premie ook niet direct omhoog.”

Vooral BMW-rijders betalen meer door hogere premie

Vergelijkingssite Independer deed analyse naar de stijging van de premie. Zij selecteerde tien verschillende automerken en zagen grote verschillen in verzekeringspremie. BMW staat met stip op nummer één. Met een stijging van 8,1% betaalden eigenaren in 2020 gemiddeld meer dan 100 euro meer dan in 2019.

Met een dikke 1.350 euro kost een BMW aan verzekering bijna 500 euro meer dan een Toyota. De verzekering van een Volvo was in 2020 ook stukken goedkoper. Met een bedrag van 728,26 euro – na een stijging van 4,6 % – bungelen de Zweden onderaan de top 10. Nog lager was de stijging van de premies voor Renaults, met 3,4 % is die verzekering gemiddeld minder dan 50 euro gestegen.

Premie Grafiek autoverzekering
(Tabel: Independer)

Jongeren betalen het meest

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar betalen jaarlijks gemiddeld 1.643,94 euro aan premie. Dat is dik 720 euro meer dan de leeftijdsgroep hoven hen (25-34). De grootste stijging (6,2 %) zien we bij de leeftijdscategorie 35-44. Zij betaalden gemiddeld 813,26 euro. De premie van alle Nederlanders steeg gemiddeld met 5,6% (50 euro) ten opzichte van 2019.

Goedkopere autoverzekering

Of de pandemie – en met name het thuiswerken – invloed gaat hebben op de premies voor 2021 is nog maar de vraag. Susan Samson: “Wie weet zien we wel effect als de coronacrisis nog lang aanhoudt. Of als we na de crisis deels blijven thuiswerken, waardoor we minder op de weg zitten. Maar voor 2020 zien we in ieder geval een stijging van de premie.”

De nieuwe BMW M5 CS is sterker en stijlvoller dan ooit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.