Redactie
Redactie Human Interest 26 mrt 2017
Leestijd: 6 minuten

Het bizarre leven van Pablo Escobar

Pablo Escobar, voluit Pablo Emilio Escobar Gaviria, geldt als de grootste drugsbaas die ooit geleefd heeft. Hij is van oorsprong een simpele kruimeldief die op het toppunt van zijn criminele carrière volgens Forbes waarschijnlijk behoorde tot de 10 rijkste personen op de wereld (met in 1990 een geschat vermogen van 30 miljard dollar). Een topcrimineel wiens leven zo tot de verbeelding spreekt dat het zelfs verfilmd werd in de Netflix-serie Narcos. Pablo Escobar was een man van extremen: levensgevaarlijk, maar hij werd tevens op handen gedragen door arme Colombianen. Hoe was dat mogelijk?

Het vermogen van Pablo Escobar

Escobar, geboren op 1 december 1949, was bij zijn dood op 2 december 1993 (op 44-jarige leeftijd) schathemelrijk. Hoewel een deel van zijn leven voor altijd in nevelen gehuld zal blijven, was het geen geheim dat de drug lord leefde als een playboy. Voordat het geld met miljoenen tegelijk per dag binnenkwam (naar schatting verhandelde Escobar op zijn hoogtepunt vijftien ton coke per dag, met een waarde van een half miljard dollar), mocht Pablo Escobar worden aangemerkt als een kruimeldief. Wat is het exacte vermogen van Pablo Escobar? De exacte cijfers zijn nooit bekend geworden, maar de schattingen zeggen zo’n dertig miljard dollar.

 

Hoe Pablo Escobar crimineel is geworden

De man die geboren werd in Rionegro begon als straatschoffie dat zich bezighield met allerlei vuile klusjes, zoals het stelen van grafstenen en auto’s. Ook handelde hij in imitatiesigaretten en malafide loterijtickets. Later kluste hij bij als bodyguard. Zijn eerste financiële klapper van naar verluidt honderd duizend dollar maakte hij toen hij een vooraanstaande zakenman uit de weg ruimde.

Veel criminele jongeren uit Colombia komen uiteindelijk in de drugswereld terecht. Veelal als loopjongen of straathandelaar, maar Pablo Escobar bleek te beschikken over zakelijk talent. Vanzelfsprekend moet je stellen dat het zonde is dat Escobar dit talent gebruikte voor criminele zaken, maar sec genomen, heeft hij zich bewezen als één van de grootste zakelijke genieën van zijn generatie.

Kwaliteit van cocaïne

Net als duizenden andere jonge mannen begon hij met het dealen van cocaïne. Pablo Escobar zag echter iets dat zijn concurrenten niet zagen of niet leek te boeien: de inferieure kwaliteit van Colombiaanse cocaïne. De coca, basis van de cocaïne, uit buurlanden Peru en Bolivia was van veel hogere kwaliteit. Pablo Escobar zag dit en besloot er met zijn handel vol voor te gaan. Het resultaat was dat Escobar cocaïne verhandelde van veel betere kwaliteit. Deze kon hij voor veel meer geld verkopen. Dat succes smaakte naar meer.

Nadat hij solide banden met leveranciers uit Peru en Bolivia wist te bewerkstelligen creëerde hij een uitstekend netwerk met zijn exportlanden Mexico, Ecuador, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Escobar was nog geen dertig jaar oud toen hij een monopoly wist te creëren in de cokehandel in Zuid- en Centraal-Amerika. Opvallend was dat Escobar in het begin vaak zelf vloog met zijn vliegtuigen. Zijn vloot groeide uit naar vijftien vliegtuigen en zes helikopters. Het leverde hem de bijnaam ‘King of Cocaine’ op.

Hoe veel doden heeft Pablo Escobaar gepleegd?

Zijn handel bleef groeien evenals zijn naam en reputatie. Pablo Escobar ontpopte zich tot een meedogenloze, bikkelharde en gevreesde drugsbaas. Men zegt dat hij handelde volgens het principe ‘Plata o plomo‘: smeergeld of een kogel. Eenieder die Escobar in de weg stond, werd zonder blikken of blozen uit de weg geruimd. Naar schatting is Pablo Escobar in totaal (indirect) verantwoordelijk geweest voor zo’n achtduizend moorden op politici, ambtenaren, tegenstanders en rivalen.

 

Escobar in de politiek

Pablo Escobar bouwde terwijl hij een fortuin vergaarde met zijn drugshandel ook een politieke carrière op. In 1982 werd hij verkozen als volksafgevaardigde. Vanzelfsprekend stuitte dit op veel weerstand en zijn politieke carrière was minder dan een jaar later dan ook alweer voorbij. Het feit dat dit hem überhaupt gelukt was, is opvallend. Ongetwijfeld zal hij ook in zijn politieke carrière gebruik hebben gemaakt van intimidatie, afpersing en omkoping maar het feit blijft dat hij democratisch werd gekozen. Hoe was het mogelijk dat hij zo’n grote achterban had?

Escobar werd geboren in Rionegro maar verkaste al snel naar het grotere ten noordwesten gelegen Medellín. Hier ontstond ook zijn beruchte Cartel de Medellín. Hoewel Escobar na het verdienen van zijn miljarden groots leefde (zo had hij bij zijn villa onder andere een gigantisch park met beelden van prehistorische dieren en liet hij exotische dieren overkomen uit Afrika), was hij aangedaan door alle armoede die hij om zich heen zag en bekommerde hij zich om het lot van de arme en dakloze bevolking in de ghetto’s van Medellín.

Escobar stond erom bekend zich te begeven onder de arme bevolking. Ook bouwde hij honderden huizen om de armen onderdak te bieden. Hij zorgde voor sportstadions, recreatiegebieden en sportvelden voor de jeugd. Onder de arme Colombiaanse bevolking was Escobar geen crimineel maar een held.

Escobars immense, thans vervallen landgoed.

De dood van Pablo Escobar

Met de steun van de arme bevolking schopte hij het ver in de politiek. Dit was echter van korte duur. Door alle controverse die hem omringde, werd hij uit zijn functie ontheven. Escobar, die waarschijnlijk écht op wilde komen voor de armen, pikte dit niet. Hij sloeg aan het moorden en maakte van het uitroeien van zijn tegenstanders een missie. Hoeveel politieke moorden hij heeft gepleegd of heeft laten plegen, is niet bekend maar vast staat dat hij verantwoordelijk was voor de dood van minimaal drie presidentskandidaten en het plegen van diverse bomaanslagen. Een deel daarvan vind je ook terug in de Netflix-serie Narcos.

Door zijn drugshandel, moordpartijen en andere criminele activiteiten werd Pablo Escobar één van de grootste internationaal gezochte kopstukken. Op 2 december 1993 werd hij in zijn geliefde Medellín neergeschoten toen hij probeerde te vluchten van zijn arrestatie. De officiële lezing is dat Escobar aan dit schot overleed, maar er doen hardnekkige geruchten de ronde dat hij wist te vluchten naar het dak en zichzelf vervolgens daar door het hoofd schoot.

 

De drugsbaron liet een vrouw, zoon en dochter achter. Wat het vermogen van de zoon van Pablo Escobar is en hoe het nu met hem gaat, lees je in het artikel: ‘Focus sprak uitgebreid met Juan Pablo Escobar, de zoon van…’.  In dit artikel lees je hoe feitelijk het verhaal van Escobar verteld wordt in Narcos. In seizoen 3 en 4 van Narcos wordt het Cali kartel uitgelicht, lees alles over deze bandieten in het artikel: ‘Dit is hoe het Cali kartel de drugswereld overnam en daar bijna mee wegkwam’. 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.