Redactie
Redactie Horloges en accessoires 22 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Nederlandse horlogemerken die je moet kennen (1/4)

Als je aan horloges denkt, denk je aan Zwitserland. Terecht, maar dat betekent niet dat andere landen er niet toe doen. Neem nu ons eigen Nederland. Ons land kent zo veel toffe merken dat wij dit artikel zelfs in vier stukken moeten delen. Dit is deel 1 van de Nederlandse horlogemerken die je moet kennen.

Ateliers Demonaco

Ateliers Demonaco is niet gevestigd in Monaco, zoals je wellicht denkt. De horlogebouwer is Zwitsers, maar heeft zijn roots toch echt in Nederland: het is namelijk een collectief van drie Nederlanders: Pim Koeslag, Robert van Pappelendam en Peter Stas. Koeslag en Stas kennen elkaar van een ander merk waar Stas directeur is: Frederique Constant. Ateliers Demonaco is behoorlijk high end: in hun horloges vind je zaken als minute repeaters, tourbillions, eigen ontwerpen en patenten. Ook maakt het merk op maat gemaakte horloges.

Blancier

Blancier klinkt hartstikke Frans/Zwitsers maar is een Nederlands merk met hulp van Duits vakmanschap. De naam Blancier zal niet bij velen bekend zijn. Toch verdient het een vermelding in deze lijst, vanwege het innovatieve concept. Blancier biedt je namelijk de mogelijkheid om je eigen mechanische horloge samen te stellen. Alles kun je zelf bepalen: van de wijzerplaat tot de kroon, de bezel en de band. Blancier laat de horloges vervolgens assembleren door het Duitse Lotterman & Söhne; een gerenommeerd bedrijf dat voor diverse internationale horlogemerken produceert.

Calvaneo 1583

Calvaneo 1583 is best een bijzonder merk: ze hebben namelijk geen ‘huisstijl’. Dat zou je kunnen zien als zwakte, feit is wel dat je voor zo’n beetje elke look bij dit merk terecht kunt. Verder baart het merk opzien met prijzen: waar vind je nu een automaat voor zo’n €150?

Christiaan van der Klaauw

Nederland heeft ook een horlogemerk met internationale allure: Christiaan van der Klaauw. Dit kleine, onafhankelijke Friese merk geniet een buitengewoon goede reputatie. De horloges zijn kleine kunstwerken en hebben meestal een link met astronomie. Dit komt tot uiting in de wijzerplaten die bovendien vaak beschikken over de stand van de sterren en maanfases. Het eerste horloge dat Van der Klaauw bouwde had zelfs een compleet planetarium. Sinds 1992 levert Christiaan van der Klaauw bijzonder kostbare en exclusieve horloges die volledig in eigen huis worden ontworpen en gebouwd.

D.M.H.

D.M.H. Staat voor Dingemans Mechanische Horloges, het horlogemerk van Fred Dingemans. D.M.H. is een zeer kleine producent van mechanische horloges die uitsluitend horloges in opdracht vervaardigt, volgens wens van de klant. D.M.H. werkt met gerestaureerde machines en mechanica en door specialist Frans de Groot gerestaureerde uurwerken uit de jaren 70. Alle onderdelen van de kast worden in huis vervaardigd.

Frederique Constant

Frederique Constant is een recent succesverhaal met Nederlandse roots en Zwitserse kwaliteit. Het Nederlandse echtpaar Stas staat aan het hoofd van dit in Genève gevestigde merk. Frederique Constant, dat startte in 1988, maakt sinds enkele jaren explosieve groei door. Inmiddels behoort het merk tot de gevestigde orde en is het ingelijfd door Citizen. Het merk oogst lof met de klassiek-chique ontwerpen en de oerdegelijke kwaliteit voor – naar maatstaven van mechanische horloges – zeer scherpe prijzen.

Fromanteel

Fromanteel, een oude familie klokkenmakers van eeuwen terug, werd aan het begin van deze eeuw nieuw leven in geblazen in Amsterdam. Fromanteel richt zich op de reizende gentleman en produceert zowel quartzhorloges als automaten. Het merk groeit gestaag en oogst lof met de uitstraling van de modellen. Hoewel de horloges voornamelijk in de prijsklasse €400 – €1000 vallen, ogen ze vaak duurder

Grönefeld

Dat je voor horloges met prachtige complicaties niet naar Zwitserland hoeft uit te wijken, bewijst Grönefeld. Grönefeld behoort tot de haute horlogerie en hoewel het merk qua naamsbekendheid niet tegen de gevestigde orde opkan, is dit toch een zeer serieuze speler met geavanceerde horloges. Zo heeft het merk een Tourbillon, zo’n beetje het hoogst haalbare mechanische huzarenstukje. Grönefeld bouwt tevens de opzienbarende ‘1 Herz’: een mechanisch horloge met een secondewijzer die verspringt zoals die van een quartzhorloge.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.