Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 10 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Pompeï heropent 2.000 jaar oude ‘Romeinse McDonald’s’

Fastfood was er ook al in het Romeinse tijdperk. In Pompeï wordt een 2.000 jaar oude snackbar, een soort voorloper van McDonald’s, opnieuw geopend voor publiek.

De Romeinse stad Pompeï werd in 62 na Christus getroffen door een zware aardbeving en in het jaar 79 bedekt door as, als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius. Door dat noodlot is het een van de best bewaarde Romeinse steden. Opgravingen gaan gepaard met erosie en vervuiling, maar er is ook nog aardig wat intact gebleven.

Snackbar met fastfood in het oude Pompeï

Zo ontdekten archeologen in 2019 een thermopolium in perfecte staat. In het oude Romeinse Rijk was dit de benaming voor een commercieel etablissement waar men kant-en-klare maaltijden bestelde. Het fastfoodrestaurant was gesierd met met stillevens van kippen, geiten, wilde eenden, en vissen, die wijzen op het dieet van de mensen in die tijd.

De snackbars werden volgens The Guardian vooral gebruikt door de armere inwoners van de stad, omdat die geen eigen keuken ter beschikking hadden. Een typisch menu omvatte gerechten als gezouten vis en grof brood, gebakken kaas en pittige wijn. In McDonald’s-termen: een Filet-O-Fish met kaas.

Romeinse McDonald’s open voor publiek

Nu, twee jaar na de ontdekking van de archeologen, gaat de snackbar opnieuw open voor publiek. Vanaf 12 augustus kun je het fastfoodrestaurant bezoeken. Tijdens het bezoek kun je ook een kijkje nemen in twee herenhuizen die momenteel worden gerestaureerd, Casa di Orione en Casa del Giardino.

De Romeinse voorloper van McDonald’s stond in Regio V van de oorspronkelijke stad Pompeï. Om de snackbar te bezoeken, moet je dus naar de Golf van Napels in Zuid-Italië reizen. Regio V is de grootste opgraving sinds de jaren 60 en is op dit moment slechts voor een klein deel te bezoeken. Grote delen worden namelijk nog gerestaureerd. Lees hier meer over de ontdekkingen aldaar, die elkaar maar blijven opvolgen.

Geïnteresseerd in het oude Rome? Check dan ook deze peperdure facelift van het Colosseum, waardoor je als bezoeker nu een ‘Gladiator View’ hebt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.