Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & Drinken 2 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Spicy: 7 écht pittige gerechten voor de liefhebber

We zijn altijd op zoek naar lekkere gerechten om het avondeten wat up te spicen. Letterlijk, in dit geval. De onderstaande zeven pittige recepten zijn vol van smaak.

Eet jij het liefste een pot sambal leeg bij het avondeten, en zoek je op de Thaise menukaart ook altijd naar het gerecht met de drie pepertjes? Als het jou niet heet genoeg kan, dan zijn deze 7 pittige recepten helemaal jouw ding.

Waarom pittig eten?

Pittig eten is een gevalletje you either love it or you hate it. Voor de liefhebbers van pittig eten hebben we goed nieuws: het is een natuurlijke manier om je metabolisme te versnellen en zo wat sneller overtollige kilo’s kwijt te raken. Een wondermiddel mogen we het niet noemen, maar het heeft zeker effect.

7 pittige gerechten waar je geen spijt van gaat krijgen

1. Mapo Tofu

Dit gerecht is niet voor watjes: Mapo Tofu komt uit de Chinese provincie Sichuan, en daar komt de sichuanpeper vandaan. In het recept gaan maar één zo’n peper, maar het is een smaaksensatie waar je u tegen zegt. Het recept vind je hier.

2. Hutspot met een Indische twist en pittig stoofvlees

Een Hollandse stamppot met een Indische twist. Die twist komt door het toevoegen van kokosroom en kurkuma, waardoor de stamppot ook zijn mooie oranje kleur krijgt. Het pittige van dit gerecht is het stoofvlees, waar je onder andere een chilipeper en gember voor nodig hebt. Het recept is hier te vinden.

3. Pittige pasta met spek en doperwten

Als je het ons vraagt, is pasta altijd een goed idee. Helemaal als het recept maar vier ingrediënten heeft en zo op tafel staat. Deze supermakkelijke, snelle pasta is dus ideaal voor als je na een lange werkdag zin hebt in een flinke portie gezond comfort food. Het recept staat op Culy.

Afvallen en koolhydraten: onmisbaar voor energie of vervangbaar?

4. Drunken Noodles

Drunken Noodles is de bijnaam voor het Thaise gerecht Pad Kee Mao. Het pittige gerecht zou namelijk het beste smaken met een ijskoud biertje in de hand, en tegelijkertijd ook dé magische oplossing voor een kater zijn. Het recept is hier te vinden.

5. Chana masala

Denk je aan pittig eten, dan denk je aan curry. Deze kruidige Chana masala is een stevige curry met een pittige bite. Het is een gerecht zonder vlees, dus geschikt voor vegetariërs.

6. Jerk chicken

Jerk chicken kan met gemak tussen het lijstje ‘heetste gerechten ter wereld’. Van origine worden de kippetjes gekruid met een mengsel Caribische kruiden waar onder andere hete rode pepers in zitten. Thuis kun je deze versie met Tabasco op de barbecue leggen – als je durft.

7. Pizza met ‘Nduja

Deze trend uit Italië zagen we onlangs voorbij komen bij onze collega’s van Culy: ‘Nduja is een smeerbare, pikante worst uit de Italiaanse provincie Calabrië en je ziet ‘m tegenwoordig veel op pizza’s voorbij komen. Ook is het een spicy toevoeging aan pastasauzen, maar kan het uiteraard ook op een stokbroodje of bruschetta geserveerd worden.

De smeerbare worst wordt gemaakt van varkensvlees, vet, zout en zongerijpte rode pepers. Je kunt deze pittige delicatesse helaas (nog) niet in de winkel vinden, maar online is ‘ie al wel te koop.

Hete pepers tegen overgewicht: wel een wapen, geen wondermiddel

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.