Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 28 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel stijgen de pensioenen in 2024 terwijl de premie gelijk blijft

De meeste pensioenen in Nederland gaan omhoog in 2024, terwijl de premie gelijk blijft. Nieuw in de rij: het PME Pensioenfonds verhoogt zijn pensioen.

Nederland heeft een prima pensioenwet, maar behoort niet tot de beste landen op aarde om met pensioen te gaan. Maar we hebben hier niet veel te klagen. Zoveel geld krijg je zelfs op je oude dag als je niets hebt opgebouwd.

PME Pensioenfonds verhoogt pensioen in 2024

PME Pensioenfonds heeft besloten de pensioenen van alle deelnemers per 1 januari 2024 met 3,26 procent te verhogen. De pensioenpremie, die werkgevers samen met werknemers betalen, blijft volgend jaar met bijna 28 procent gelijk en de pensioenopbouw stijgt licht. Opgeteld bij eerdere verhogingen heeft PME naar eigen zeggen in anderhalf jaar tijd de pensioenen met 11 procent verhoogd.

“Drie keer achter elkaar het pensioen kunnen verhogen na veertien jaar stilstand, is heel mooi”, zegt Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur PME. “Tegelijkertijd besef ik me dat die verhogingen niet de gehele inflatie over die periode compenseren. Bovendien zit er een groot verschil tussen de berekende inflatie en wat de mensen aan de kassa voelen. Wel heeft PME iedere keer geprobeerd om het maximaal haalbare te doen zonder onnodige risico’s te nemen.”

PME beheert de pensioenen van ruim 600.000 (oud-)werknemers in de metaal en technologische industrie. Het belegde vermogen bedraagt eind november 2023 ongeveer 50 miljard euro. PME is in omvang van het vermogen het vijfde fonds in Nederland.

Meer stijgers in Nederland

Eerder besloot Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) al om de pensioenen volgend jaar met 4,8 procent te verhogen. Ook PFZW, verantwoordelijk voor het pensioen van 2,9 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn, hield de pensioenpremie gelijk.

Liever eerder al miljonair worden. Lees hoeveel je dagelijks moet sparen om voor je 65e miljonair te zijn. En realistischer: dit bedrag heb je nodig voor een relaxte oude dag in Nederlan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.