Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 13 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel pensioen krijg je in Nederland als je niets opbouwt

De AOW-leeftijd schuift in Nederland steeds verder op, maar gelukkig hebben we nog altijd (bijna) allemaal recht op een basispensioen vanuit de overheid. Maar hoeveel geld ontvang je eigenlijk, als je zelf geen aanvullend pensioen hebt opgebouwd?

In Nederland kennen we een aantal volksverzekeringen, waaronder de Algemene Ouderdomswet. Maar wie komen er nu allemaal in aanmerking voor AOW en wat levert het op?

AOW in Nederland

De AOW behoort dus tot één van de volksverzekeringen. In de praktijk komt de AOW neer op een basispensioen, voor iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond. Om aanspraak te maken op de volledige AOW-uitkering, moet je gedurende de 50 jaar voorafgaand aan de AOW-leeftijd, in Nederland wonen, meldt Rijksoverheid. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden.

Voor ieder jaar dat je gedurende die periode in het buitenland hebt gewoond of nog niet in Nederland woonde, ontvang je 2 procent minder AOW.  Overigens zijn er uitzonderingen: zo gelden er bijvoorbeeld andere regels als je voor een jaar in het buitenland hebt gestudeerd. Daarnaast is het mogelijk om via de Sociale Verzekeringsbank jaren in te kopen die je hebt gemist. Via de Sociale Verzekeringsbank kun je meer lezen over de exacte voorwaarden.

De hoogte van je basispensioen

Kom je in aanmerking voor de volledige AOW, dan is het bedrag dat je ontvangt afhankelijk van je woonsituatie. Ben je getrouwd of woon je samen? Dan ontvang je 50 procent van het minimumloon. Als alleenstaande met volledig recht op AOW ontvang je 70 procent van het minimumloon.

Om inzicht te krijgen in de exacte AOW-bedragen speelt loonheffingskorting ook een rol. Ontvang je wel loonheffingskorting op de AOW, dan is het nettobedrag dat je overhoudt hoger dan wanneer je geen loonheffingskorting ontvangt.

In onderstaande tabel vind je de exacte AOW-bedragen per 1 juli 2023.

AOW Brutobedrag Nettobedrag
Zonder partner, met loonheffinskorting 1458,15 euro 1378,89 euro
Zonder partner, zonder loonheffingskorting 1458,15 euro 1101,56 euro
Met partner, met loonheffingskorting 993,16 euro 939,24 euro
Met partner, zonder loonheffingskorting 993,16 euro 750,91 euro

Dus ook als je niet hebt gewerkt voor een baas of als ondernemer, heb je in Nederland recht op dit zogenoemde basispensioen. En ben je benieuwd hoe je je eigen pensioen verder kunt aanvullen? Lees daar meer over via onderstaand artikel.

Zoveel geld moet je in Nederland sparen voor een relaxt pensioen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.