Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 30 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Afvallen: is het populaire pegan dieet dé manier om gewicht te verliezen?

Wil je afvallen en mocht je denken dat je ondertussen alle verschillende diëten al voorbij hebt zien komen, dan hebben we een leuke verrassing voor je: het pegan dieet. Echt nieuw is het niet, maar volgens degenen die het hebben geprobeerd, is het een succesvol recept om nu eindelijk wel je streefgewicht te bereiken.

Het pegan dieet is ontwikkeld door Dr. Mark Hyman in 2014 en is een combinatie van paleo en veganistisch eten, en mag zich verheugen op een groeiende populariteit. Volgens Hyman zelf is het de beste manier om je goed te voelen en toch voldoende kilo’s kwijt te raken. Met andere woorden, het is het ideale dieet om er deze zomer als een jonge God bij te lopen.

Het beste van twee werelden

Het combineren van een veganistisch eetpatroon en een paleo dieet lijkt enigszins tegenstrijdig, toch lijkt het voornamelijk veel voordelen te bieden. Om de werking goed te begrijpen is een klein beetje kennis van beiden geen overbodige luxe.

Het paleo-dieet richt zich met name op de voeding die je wél mag eten zoals vlees, fruit en groenten. Aan de andere kant zijn er bepaalde producten die je slechts in beperkte mate mag nuttigen zoals granen, peulvruchten, zuivelproducten, aardappelen, geraffineerde plantaardige oliën en alcohol.

Veganisten daarentegen laten vlees en vleesproducten zoals gelatine, omega-3 verrijkte voedingsmiddelen en honing staan. Dan blijft er dus weinig over als je beide regimes met elkaar gaat combineren. Wat overblijft is immers groente en fruit. Dat is dan ook de basis van het pegan dieet.

Wat kun je eten en wat juist niet

Het grootste deel van de maaltijden bestaat uit groenten en fruit, aangezien Hyman aanbeveelt om ervoor te zorgen dat de maaltijd voor 75 procent uit plantaardige bestanddelen bestaat. Vlees moet worden gezien als een bijgerecht in plaats van het hoofdgerecht. Hier is een volledige lijst van wat je dus wel kunt eten:

 • Gezonde vetten (denk aan omega-3-vetzuren, noten, kokosnoot en avocado’s).
 • Fruit en groenten
 • Noten en zaden
 • Glutenvrije volle granen
 • Linzen voor diegenen die de peulvruchten niet kunnen opgeven
 • Gras gevoede, duurzaam opgekweekte dieren (vis, rund, varken en kip zijn OK met mate)
 • Suiker is een occasionele traktatie

Te vermijden voedingsmiddelen in het pegan dieet

 • Zuivel, inclusief melk, yoghurt en kaas.

Biologische geiten- en schapenmelkproducten mogen wel genuttigd worden, zij het met mate.

Wat mag dus niet gegeten worden?

Granen, inclusief volkoren moet je eigenlijk links laten liggen. Glutenvrije volle granen moeten worden vermeden omdat ze “de bloedsuikerspiegel verhogen,” aldus Hyman

 • Peulvruchten zijn niet toegestaan met uitzondering van linzen.
 • Suiker: zeer minimaal
 • Plantaardige oliën zoals koolzaad, zonnebloemolie, maïs en sojaolie
 • Chemicaliën, additieven, conserveermiddelen, kleurstoffen, MSG en kunstmatige zoetstoffen

Is het pegan dieet gezond?

Hyman gelooft dat het pegan dieet het beste dieet is voor de meeste mensen. Ook al klinkt dat ideaal, we kunnen wel wat kanttekeningen maken.

“Deze manier van eten is het meest logisch voor onze gezondheid en voor de gezondheid van onze planeet. Het is duurzaam en vriendelijk voor dieren,” aldus Hyman.

Wat denken de experts

“Als je hele voedselgroepen uitsluit ben je erg lichtzinnig bezig. Het lichaam heeft nu eenmaal bepaalde stoffen nodig die je niet voldoende uit de bestanddelen van dit dieet kunt halen,” zegt McWhorter.” Op één punt is hij het wel met Hyman eens: de meesten zouden er goed aan doen om meer groenten en fruit te eten.

In plaats van het elimineren van hele voedselgroepen, zegt McWhorter dat groenten op zijn minst de helft van je maaltijd moet bevatten. Vul de rest in met vlees en granen, of ander voedsel naar keuze.

Gezond afvallen

“Zelfs als je niet de grootte van je hamburger of steak wilt verminderen, denk er dan aan om voldoende groenten in te nemen”, zegt hij. Al je gezond wilt afvallen is het dus niet verstandig om het pegan-dieet te volgen, maar je kunt er wel een aantal wijze lessen uithalen.

Lees ook: Gewicht verliezen door water met citroen te drinken: een wondermiddel? Of keiharde onzin?

Men's Health

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.