Jan de Raab
Jan de Raab Health 18 apr 2019

Afvallen door water met citroen te drinken: een wondermiddel? Of keiharde onzin?

Als je echt succesvol wilt afvallen, moet je gewoon drie dingen doen: minder eten, gezonder eten en meer bewegen. Niet iedereen is het daarmee eens. Als je talloze zelfbenoemde gezondheidsgoeroe’s op Instagram moet geloven is het gevecht tegen de kilo’s een kwestie van veel drinken. De truc is een schijfje citroen in een glas water laten vallen, opdrinken en de kilo’s vliegen er vanaf.

De welness-experts op social media zijn heilig overtuigd van de werkzaamheid. Het zou de stofwisseling een ongekende boost geven, gifstoffen verwijderen en je zult meer kilo’s verliezen dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. De waarheid is dat het niet zo eenvoudig werkt als wordt gedacht.

Afvallen met water en citroen: Zo werkt het dus (niet)

Deskundigen die weten hoe het lichaam werkt, wijzen er echter op dat wat citroenwater echt doet. Het zorgt ervoor dat je water naar citroen smaakt. Niks meer en niks minder. “Het gaat geen enkele gram vet verbranden”, zegt Karen Ansel, R.D.N., auteur van het boek ‘Healing Superfoods for Anti-Aging: Stay Younger, Live Longer’.

Dit is volgens deskundigen dus gewoon onzin:

Dit bericht bekijken op Instagram

Detox With a Plan , Detox Right (link in the bio👆) . . . Cucumber, Mint, Lemon + Star Fruit Infused Water by @rachels.fit.kitchen 🥒🍋🌿⭐️ . . . #detoxtips #detoxfoods #detoxwater #detox #detoxing #cleaneating #nutrition #nourish #eatclean #health #healthy #food #cleanse #nourish #detoxify #summer #hydration #fruit #fruitwater #infusedwater #hangover #water #plantbased #lemonwater

Een bericht gedeeld door DetoxCam (@detoxcam) op

Het is logisch als je citroenwater gebruikt als vervanging voor iets anders, bijvoorbeeld een mokka koffie met slagroom – goed voor 400 calorieën – je inderdaad zult afvallen. Logischerwijs is het gewichtsverlies dan niet het gevolg van het drinken van citroenwater. Wat wel klopt is dat het drinken van relatief veel water voor de maaltijd, helpt om af te vallen. Ook in dat geval is water geen wondermiddel, het zorgt alleen voor een vol gevoel waardoor je minder eet. Citroen op zich heeft echter geen enkele functie bij het afvallen.

Veel vitamines, maar geen wondermiddel

Als een citroen dan geen toegevoegde waarde heeft als je jouw gewicht wilt beperken, wat doet het dan wel? Welnu, citroenen bevatten wel veel vitamine C. Maar zelfs een halve citroen uitknijpen en het vocht in een glas water mengen zal de hoeveelheid vitamines in je lichaam niet echt veranderen. En citroen als “detoxer”? Jammer, gaat niet werken, dat doet de lever namelijk al.

Kijk uit voor je tandglazuur

Dus als je de smaak van citroenwater lekker vindt, ga gerust je gang. Verwacht echter geen wonderen van citroensap. Sterker nog, de zure smaak van citroen kan wellicht een leuke aanvulling zijn op de smaak van water of een glaasje fris. Meer dan dat is het ook niet, het kan zelfs nadelig zijn voor je gebit! “Citroen is erg zuur en niet geweldig voor het tandglazuur”, zegt Ansel. Het citroenzuur kan juist het tandglazuur verzwakken en alleen goed poetsen binnen 30 minuten kan de eroderende werking deels verwijderen.

Lees ook: Sneller en meer afvallen kost je dankzij deze tip slechts 15 minuten per dag

Men's Health

Reageer op artikel:
Afvallen door water met citroen te drinken: een wondermiddel? Of keiharde onzin?
Sluiten