Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 6 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Peaky Blinders woedend op Amerikaanse presidentskandidaat

Ron DeSantis loopt tegenwoordig rond met de daver op het lijf. Je zou voor minder als nieuwe aartsvijand van Tommy Shelby. De Amerikaanse presidentskandidaat gebruikte zonder toestemming beelden van de fictieve bendeleider in een campagnefilmpje dat spot met de LGBTQ-beweging. En dat was duidelijk niet naar de zin van de Peaky Blinders.

Iedereen die van films en series houdt, stemt al zeker niet op Ron DeSantis. Onlangs kreeg de Republikeinse uitdager van Donald Trump bijvoorbeeld nog klappen van Disney.

Maar ook al zijn Mickey Mouse en Donald Trump zonder twijfel te duchten tegenstanders, komt de grootste bedreiging voor de gouverneur tegenwoordig uit de Britse onderwereld: de Peaky Blinders.

Ron DeSantis vs Peaky Blinders

De walgelijke video die bedoeld is om de gedoemde campagne van Ron DeSantis vers bloed in te pompen, verscheen eerder deze week als “afsluiting van de Pride-maand.” In een tweet van een account met de naam ‘DeSantis War Room’ staat sarcastisch te lezen: “laten we horen van de politicus die meer deed dan gelijk welke andere Republikein ook [om de LGBTQ-beweging te vieren]”.

Verder laat het filmpje zien hoe Donald Trump ooit zei dat hij LGBTQ-burgers zou steunen en beschermen. Daarna gaat het over in de anti-trans-wetten die Ron DeSantis in zijn thuisstaat Florida doorvoerde en zijn pogingen om drag-evenementen te sluiten. De video is bovendien niet alleen doorspekt met popcultuurbeelden uit Peaky Blinders. Ook Christian Bale uit American Psycho, Brad Pitt uit Troy en Leonardo DeCaprio uit The Wolf of Wall Street komen aan bod.

Maar vooralsnog hebben alleen de Peaky Blinders hun ongenoegen geuit. Onder andere in naam van maker Steven Knight en hoofdrolspeler Cillian Murphy die Tommy Shelby vertolkt, wordt het onrechtmatige gebruik van de beelden en het marginaliseren van de LGBTQ-beweging serieus aan de kaak gesteld.

“Namens de partners van Peaky Blinders (…) bevestigen we dat de beelden van Tommy Shelby’s personage die zijn gebruikt in de video van Ron DeSantis, zonder toestemming of officiële licentie zijn verkregen”, aldus een verklaring op het Twitter-account van de BBC-serie. “We ondersteunen het verhaal van de video niet en keuren de inhoud ten zeerste af”, klinkt het verder nog. Ron DeSantis is gewaarschuwd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.