Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 26 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Wie is Pat Gelsinger, de best betaalde CEO ter wereld?

Vorige week werd de Equilar 100 gelanceerd, een lijst met de 100 best betaalde CEO’s van dat moment. Op nummer 2 staat Tim Cook, de CEO van Apple, maar verder staan er aardig wat namen in die niet meteen een belletje doen rinkelen. Wie is bijvoorbeeld de nummer 1 en de best betaalde CEO ter wereld: Pat Gelsinger?

Van welk bedrijf is hij de CEO? Hoeveel krijgt hij precies betaald? En, ook interessant, waarom wordt hem in hemelsnaam zoveel geld aangeboden?

Best betaalde CEO ter wereld: Pat Gelsinger

Eerder vertelden we al dat de best betaalde Amerikaanse CEO’s vorig jaar gemiddeld 20 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) verdienden. De nummer 1 van de lijst, Patrick P. Gelsinger, zit daar echter enorm boven.

Zijn totale compensatie kwam volgens Equilar uit op bijna 178 miljoen dollar, omgerekend zo’n 165 miljoen euro. Pat Gelsinger werd begin vorig jaar weggelokt van zijn positie als CEO van VMware, om als CEO van chipfabrikant Intel aan de slag te gaan. Hij was al eerder Chief Technology Officer bij Intel en werkte maar liefst dertig jaar bij het bedrijf.

Pat Gelsinger kan bij Intel een stuk meer vangen dan bij VMware, waar hij 42 miljoen dollar aan totale compensatie verdiende. Voor zijn nieuwe positie ontving hij voor 2021 een basissalaris van 1,1 miljoen dollar en een aanwervingsbonus van 1,75 miljoen dollar. De rest van zijn beloningen zijn vooral prestatiegevoelig. Maar omdat Intel onder leiding van de best betaalde CEO ter wereld een recordomzet draaide, wist hij 140,4 miljoen door zijn aandelen te verdienen en 29,1 miljoen door aandelenopties.

Waarom Intel hem zoveel betaalt

Dat het bedrijf een recordomzet wist te draaien in 2021 is knap. Toen Pat Gelsinger aan het roer kwam van Intel, verkeerde het bedrijf in een crisissituatie. In de afgelopen jaren had Intel de leidende rol in de chipindustrie verloren door fabricagefout naar fabricagefout.

Dat is meteen ook de reden dat de nieuwe CEO zo’n absurd hoog bedrag aangeboden kreeg en de best betaalde CEO ter wereld werd. Het was zijn taak om Intel uit die crisissituatie te helpen en uit de recordomzet blijkt dat dat gelukt is. Als beloning werd hij in 2021 maar liefst 1.711 keer meer betaald dan de gemiddelde werknemer bij Intel.

Ter vergelijking: de totale compensatie van Warren Buffett kwam in 2021 uit op 373.204 dollar. Hij verdiende zes keer meer dan de gemiddelde werknemer van Berkshire Hathaway. Benieuwd naar de hele lijst? Je checkt de Equilar 100 hier.

Hoe extreem de kloof tussen CEO’s en werknemers aan het groeien is

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.