Tessa Ham
Tessa Ham Banen & Salaris 21 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe extreem de kloof tussen CEO’s en werknemers aan het groeien is

Houd je vast: de best betaalde Amerikaanse CEO’s verdienden vorig jaar gemiddeld 20 miljoen dollar (18,5 miljoen euro). Dat is gemiddeld 254 keer meer dan hun werknemers. Dat betekent dat de kloof tussen het salaris van CEO’s en hun werknemers nog verder is toegenomen.

Hoe kan het dat CEO’s zoveel meer verdienen dan hun werknemers? Dat heeft te maken met de manier waarop de bazen van organisaties vaak beloond worden.

Mediaan salaris van CEO’s

Volgens de Equilar 100 (een lijst met de 100 best betaalde CEO’s) was het mediaan salaris van CEO’s in 2021 maar liefst 20 miljoen. Dit is een stijging van 31 procent ten opzichte van het jaar ervoor en dus een stuk meer dan hun werknemers verdienen.

Natuurlijk is het logisch dat CEO’s meer salaris krijgen. Als hoofd van een organisatie heb je veel verantwoordelijkheden en daar mag ook best een passende vergoeding tegenover staan. Maar 254 keer meer verdienen dan je werknemers die ook hard werken, klinkt toch wel absurd. Vooral omdat het verschil in salaris steeds meer toeneemt.

Het Economic Policy Institute schat dat het salaris van CEO’s met 1322 procent is gestegen sinds 1978, terwijl het salaris van de gemiddelde werknemer in dezelfde periode met 18 procent is gestegen.

Hoe kan het dat CEO’s zoveel meer verdienen?

Eén van de redenen dat CEO’s zoveel meer verdienen dan hun werknemers, is doordat ze naast een basissalaris ook nog eens lucratieve bonussen krijgen. Ten slotte worden ze beloond in de vorm van aandelen. Sterker nog, volgens het Economic Policy Institute bestaat zo’n 85 procent van het salaris van CEO’s uit deze aandelen.

Vanwege deze aandelen én de bonussen, is het salaris van de CEO erg prestatiegericht. Hoe beter het bedrijf het doet, des te meer de zakken van de CEO gevuld worden. Als het niet goed gaat met het bedrijf, merkt het hoofd van de organisatie dit in zijn eigen portemonnee.

Maar voor CEO’s van goedlopende bedrijven betekent deze manier van belonen vooral dat ze absurd hoge bedragen verdienen ten opzichte van hun eigen werknemers. Terwijl die natuurlijk net zo goed hebben bijgedragen aan het succes. Voor veel medewerkers is het echter niet haalbaar om op deze manier salaris te ontvangen; zij hebben een vaste vergoeding nodig voor hun werk, om er zo zeker van te zijn dat ze hun rekeningen kunnen betalen.

Een goed voorbeeld van hoe het salaris van CEO’s werkt, vind je in ons artikel over het salaris van Tim Cook. Daarin bespreken we dat de CEO van Apple ‘maar’ een basissalaris van 3 miljoen dollar heeft, maar daarnaast 10,7 miljoen aan bonussen ontvangt en miljardair is geworden in 2020 vanwege de hoge koers van Apple.

Deze Nederlandse CEO in Silicon Valley verdient 108 miljoen per maand

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.