Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 21 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Matt Damon en Ben Affleck samen in film over Michael Jordan en Nike

Het legendarische duo Matt Damon en Ben Affleck komt weer bij elkaar in een potentieel epische film over Nike en de (toen) onmogelijke deal met Michael Jordan. 

Beide heren hebben met veel passie gewerkt aan films zoals Invictus en The Way Back. De sportwereld is hen dus niet vreemd, ze worden ook vaak gespot aan het basketbalveld tijdens play-offs.

Ben Affleck en Matt Damon gaan ‘a long way back’

Damon en Affleck hebben sowieso een lange geschiedenis. Het tweetal speelde bijvoorbeeld samen in de klassieker Good Will Hunting. Ook waren ze van de partij in School Ties, Dogma, Chasing Amy en The Last Duel.

Ben Affleck en Matt Damon
Ben Affleck en Matt Damon in Good Will Hunting (Afbeelding: Miramax Films)

Beide acteurs hebben inmiddels flink wat prijzen in de wacht gesleept, waaronder Oscars. Damon blonk vervolgens uit in films als The Bourne Identity, The Martian en Saving Private Ryan. Affleck was op zijn beurt Batman, maar regisseerde ook uitstekende films als Gone Baby Gone en The Town. Hij zal ook de regie op zich nemen voor de film over Michael Jordan.

De film over Nike en Michael Jordan

De film gaat zich richten op hoge heren binnen Nike – Phil Knight en Sonny Vaccoro – die in de jaren tachtig hun verdomde best deden om Jordan binnen te halen voor Nike. Het leidde uiteindelijk tot het legendarische merk Air Jordan. Affleck speelt Knight in de film en Damon zal de rol van marketing executive Vaccaro op zich nemen. 

Het frappante van dit gebeuren is vooral dat Michael Jordan zich niet wilde koppelen aan Nike (en liever wilde stoeien met Adidas en Converse). Dat is ook te zien in de documentaire 30 for 30. Daarin wordt de beste basketballer ter wereld iets meer menselijk geschetst dan de ophemelende documentaire The Last Dance van Netflix. Hij is GOAT maar niet God. 

Jordan wilde in eerste instantie niet in zee gaan met Nike, aangezien hij al een sponsor had: Adidas. Maar omdat hij zijn schoenen zich eigen wilde maken, schreef hij zijn naam en handtekening op de hak van zijn schoenen. Uiteindelijk leidde dit wel tot de Air Jordans die we vandaag de dag kennen. 

Nike Jordan
Een paar van de eerste sneakers van Jordan. Adidas

Hele dure Nike Jordan-sneakers

Het doet niets af aan het feit dat Jordan en Nike een succesvolle samenwerking hebben. De Jordan-schoenen schieten qua prijs door het dak. Met een krabbel op de ‘gewone’ Air Jordan 1-sloffen zijn ze al snel meer dan 500.000 dollar waard.

Nu blijft de vraag: wie gaat Michael Jordan spelen? Onze gok is: Michael B. Jordan. Me dunkt. 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.