Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 11 aug 2023
Leestijd: 1 minuut

Oppenheimer verslaat The Dark Knight, Tenet en de rest

Christopher Nolan heeft in Nederland zijn eigen record gebroken. Oppenheimer is de best bezochte film van de regisseur in Nederland ooit.

En hij heeft nogal wat kaskrakers gemaakt, in alle kleuren en smaken. We noemen niet alleen The Dark Knight en Inception, maar natuurlijk ook Dunkirk, Interstellar en Tenet.

Oppenheimer breekt record in Nederland

De film Oppenheimer is in een maand tijd door 857.000 mensen gezien in de Nederlandse bioscopen. Het is daarmee officieel de succesvolste titel in Nederland ooit die de Britse regisseur heeft gemaakt, aldus distributeur Universal Pictures International. Het record stond op naam van zijn vorige film Tenet.

Oppenheimer vertelt over de uitvinder van de atoombom en de dubbele gevoelens die de wetenschapper tegenover zijn ontdekking had. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Cillian Murphy, Robert Downey jr. en Emily Blunt. Het camerawerk is verzorgd door de Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema.

De film doet het vooral goed in IMAX-zalen, stelt Universal. Ook bezoeken veel mensen de zogenoemde 70 mm-versie, die alleen in bioscopen Eye in Amsterdam en KINO in Rotterdam te zien is. De term refereert aan de breedte van de filmrol. Omdat 70 mm twee keer zo breed is als 35 mm, het reguliere celluloidformaat van bioscoopfilms, biedt het ruimte voor nog veel meer detail op het witte doek.

Barbie

Behalve Oppenheimer doet ook Barbie, de film die ook half juli in première ging, het bovengemiddeld goed. De komedie over de wereldberoemde pop van producent Mattel, die ontdekt dat er ook een echte wereld bestaat, trok in de Nederlandse bioscopen inmiddels meer dan een miljoen bezoekers. Online zijn beide films aan elkaar gekoppeld tot ‘Barbenheimer‘, wat een stortvloed aan memes, neptrailers en gecombineerde posters heeft opgeleverd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.