Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 24 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Communistische’ Barbie verslaat atoombom in Koude Filmoorlog

Barbie heeft Oppenheimer verslagen wat betreft de box office in het openingsweekend. Beide films samen hebben daarnaast voor een record gezorgd.

De hashtag #Barbenheimer, een versmelting van Barbie en Oppenheimer, was al dagenlang trending. Op 21 juli kwamen beide films, die qua inhoud en looks niet meer van elkaar kunnen verschillen, namelijk tegelijk uit. Een logische vraag is dan natuurlijk welke film de meeste bezoekers trekt.

Barbie verslaat Oppenheimer in box office

De winnaar is Barbie, met een wereldwijde opbrengst van 337 miljoen dollar in het openingsweekend. Hiermee is de door Margot Robbie gespeelde speelgoedpop een stuk populairder dan de uitvinder van de atoombom. Oppenheimer leverde in het openingsweekend wereldwijd 174 miljoen dollar op aan kaartverkoop.

Iedereen die kan optellen en aftrekken komt dan op 511 miljoen dollar aan totale opbrengst voor ‘Barbemheimer’. Daarmee zorgen Barbie en Oppenheimer voor het beste openingsweekend in de bioscopen wereldwijd sinds corona. En dat in de zomer.

‘Communistische propagandafilm’

Blijkbaar zijn in Amerika zo’n beetje alle Democraten naar de roze gekleurde bioscoopzalen gegaan, te weten dat Republikeinen Barbie boycotten. Die noemen de blockbuster ‘communistische propaganda’. “China wil controleren wat Amerikanen zien, horen en uiteindelijk denken”, zei een woordvoerder van de controversiële senator, Ted Cruz. “Ze gebruiken hun enorme filmmarkten om Amerikaanse bedrijven te dwingen communistische propaganda te pushen – net zoals Barbie lijkt te hebben gedaan met de landkaart.” Lees hier meer over de controverse.

Oppenheimer mag dan minder scoren in de box office, wat betreft filmrecensies verslaat de film Barbie wel, al scheelt het niet veel op Rotten Tomatoes; 94% tegenover 90%. Check de nucleaire explosie aan lovende reacties op de film.

Barbenheimer

En dan nog de fantrailer van ‘Barbenheimer’, gemaakt door Retrospective.

Dat Robert Oppenheimer aardig wat teweeg heeft gebracht met de uitvinding van de atoombom, kun je gerust een understatement noemen. Check het aantal nucleaire wapens per land.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.