Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 22 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze banen met wisselend salaris krijg je zonder te solliciteren

Een baan vinden zonder opleiding is tegenwoordig door de krappe arbeidsmarkt redelijk te doen (zoals deze best leuke baan in de buitenlucht) maar aan een sollicitatieprocedure met CV, motivatiebrief en gesprek ontkom je meestal niet. Tenzij je naar vacatures zoekt die het ‘open hiring’-principe hanteren. Daar is de baan, ongeacht salaris, letterlijk voor de eerste de beste en hoef je niet te solliciteren.

Zij die het beste kunnen solliciteren, zijn lang niet altijd degenen die het beste functioneren. Sommige werkgevers bieden daarom vacatures aan volgens het ‘open hiring’-principe. Hierbij mag iedereen die zichzelf geschikt acht voor de baan, hem zo pakken. Wie zich als eerste meldt is automatisch aangenomen. Manners vraagt zich af: zijn er leuke vacatures te vinden die het ‘open hiring’-principe hanteren?

Aannemen zonder solliciteren overgewaaid uit VS

Iedereen die wil werken, mag zijn naam op een lijst zetten. Komt er een baan vrij? Dan mag de eerste op de lijst hem hebben, no questions asked. Met deze filosofie gaf het Amerikaanse Greyston Bakery in 1982 een kans aan mensen die in normale sollicitatieprocedures geen kans maakten. Ze noemden het ‘open hiring’.

Nu de arbeidsmarkt in Nederland krapper is dan ooit, waait het concept eindelijk de oceaan over. Het zijn nog voornamelijk eenvoudige vacatures met een wat lager salaris die het ‘open hiring’-principe hanteren, maar er staan ook uitzonderingen tussen boven het minimumloon. De overheid hoopt echter dat het fenomeen zich uiteindelijk door meerdere loonlagen en werkvelden verspreidt. Zo moeten ook mensen die nu weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt (60-plussers, mensen met een migratieachtergrond of mensen met een strafblad) makkelijker aan werk komen.  

‘Open hiring’ anno 2024: de leukste vacatures

Er zijn al best wat vacatures te vinden die het ‘open hiring’-principe hanteren in hun zoektocht naar nieuwe werknemers, waarbij het salaris overigens vaak gelijk is met het minimumloon. Zo kun je meteen aan de slag als productiemedewerker van raam- en deurkozijnen in Opmeer. Ze zoeken ook een Verzorgende IG met een salaris tussen de 2.399 euro en 3.256 euro per maand bij Santé Partners, waarbij het salaris al hoger is dan het minimumloon. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Via deze website vind je een hele lijst van vacatures waarin volgens het ‘open hiring’-principe naar medewerkers wordt gezocht.

Echt interessant wordt het nu de overheid zelf het goede voorbeeld gaat geven. Zo werden bij de gemeente Zoetermeer onlangs meerdere banen als klantadviseur vergeven volgens het ‘open hiring’-principe. Van de drie banen die vergeven werden, leidden er twee tot een vaste aanstelling. De gemeente noemt de proef geslaagd. Verwacht wordt dat er meer gemeenten volgen.

Banen mét sollicitatieprocedure, maar zonder diploma

Op Manners tippen we regelmatig leuke vacatures voor mensen mét of zonder diploma, waarbij je meestal nog moet solliciteren. Check hier bijvoorbeeld hoe je ICT-soldaat bij de Landmacht wordt of hoe je aan de slag kunt bij de meest relaxte baan van de NS.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.