Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

John Wick-studio scoort met oorlogsfilm met scifi-sausje en topscore

Lionsgate knalt na de nieuwe John Wick vrolijk verder met een unieke oorlogsfilm: The Abandon. Dit keer geen historische veldslag of een waargebeurd verhaal, maar een scifi-sausje dat een unieke insteek oplevert.

Voordat we in de film zelf duiken, even een disclaimer. The Abandon is namelijk zo’n film die linea recta naar VOD gaat, video on demand. De film skipt de bioscoop en is op 30 juli direct digitaal te huur.

Oorlogsfilm The Abandon gaat direct digitaal

Vaak is dat geen goed teken; studio’s vermijden regelmatig het risico van een bioscooprelease door een tegenvallende film digitaal te dumpen en de marketingfocus te leggen op titels met een grotere slagingskans.

Desalniettemin kun je juist in die hoek vaak de interessantste films vinden. Bizarre concepten, jong talent en gewaagde creatieve keuzes. Bovendien zegt het overslaan van de klassieke bioscooprelease in het huidige streamingtijdperk ook steeds minder over de kwaliteit van de titel in kwestie.

Soldaat vast in mysterieuze kubus

Oftewel, genoeg redenen om The Abandon wel een kans te geven. De film volgt een Amerikaanse soldaat genaamd Miles, die vast komt te zitten in een mysterieuze kubus nadat hij getuige is geweest van een verblindend licht tijdens een gevecht in Irak. Het enige wat de beste man bij zich heeft is zijn gevechtsuitrusting.

The Abandon oorlogsfilm scifi sausje
(Afbeelding: Lionsgate)

De situatie escaleert als de kubus begint te veranderen met gewelddadige verschuivingen in de zwaartekracht en er cryptische teksten op de muren verschijnen. Miles begint langzaam compleet door te draaien wanneer er opeens licht aan het einde van de tunnel gloort: een mysterieuze stem die ook gevangen claimt te zijn in een andere kubus…

Het is een insteek die direct weet te intrigeren. Niet de zoveelste oorlogsfilm vol spierballen, maar een scifi-concept dat direct nieuwsgierig maakt. Ook is het kiezen van één ruimte als setting de perfecte truc om alsnog een complete film met een klein budget op poten te kunnen zetten.

Dikke scores

Bovendien is er nog meer goed nieuws: regisseur Jason Satterlund bracht The Abandon al in 2022 zelf uit, met een prima degelijke 7.4 op IMDb na 51 recensies. Niet slecht! Op Rotten Tomatoes scoort de oorlogsfilm met een scifi-sausje zelfs een dikke 80 procent. “Een slimme, interessante en indrukwekkende éénkamerfilm die sciencefiction mengt met psychologische horror,” concludeert de recensent van Screen Zealots. Kijk, dat maakt nog eens nieuwsgierig.

Gelukkig kunnen we binnenkort al zelf een oordeel gaan vellen. The Abandon komt op 30 juli digitaal uit. Check in de tussentijd ook de ‘perfecte oorlogsfilm’ op Prime Video die nu al de Schindler’s List van 2024 wordt genoemd.

The Abandon oorlogsfilm scifi sausje
(Afbeelding: Lionsgate)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.